Církevní restituce? Cítím partu vlčáků, co se na ně těší, předpovídá Kubera

20.08.2012 21:48

Senátor za ODS Jaroslav Kubera varuje – církevní restituce jsou správná věc, ale měla být provedena už dávno. Teď se akorát spěchá, aby se zákon stihl schválit ještě před volbami. Kubera navíc „cítí“ partu vlčáků, kteří se na peníze z restitucí těší.

Církevní restituce? Cítím partu vlčáků, co se na ně těší, předpovídá Kubera
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera v pořadu ČT Hyde park

Jaroslav Kubera by se pod církevní restituce v podobě, v jaké jsou, úplně nepodepsal. „Vznikají církve, kde je skoro tolik duchovních jako členů církví,“ varoval v Hyde Parku na ČT. Osobně mu vadí hlavně dvě věci. Že přestože by církve dostaly své náhrady, platy by jim byly vypláceny až do roku 2017. A také skutečnost, že se toto navrácení koná až teď.

„My jsme udělali tu chybu, že když se dělaly restituce, měly se udělat i církevní,“ míní senátor. Teď je prý už skoro pozdě. „Cítím vzadu partu vlčáků, kteří se na to těší,“ upozornil navíc. Ne všichni duchovní jsou totiž podle něj schopní nakládat s velkým majetkem, a tak si budou muset najímat soukromníky. Což by mohlo vést až k tunelování.

Navíc to vše budou podle jeho názoru doprovázet soudní spory. A ty mohou trvat dalších dvacet až třicet let, než se všechny vyřeší.

Kubera je znám tím, že sice je v Senátu za ODS, ale často se s názory své strany rozchází. Kromě církevních restitucí je to i v případě DPH, proti tomu a dalším zákonům v balíčku dokonce hlasoval. „Já víc udělat nemohu, než že nehlasuju pro bruselské nesmysly,“ shrnul v pořadu své záměry.

ODS kdysi slibovala něco jiného

Důvody, proč odmítl vyšší DPH, má v zásadě dva. Zaprvé nevěří tomu, že peníze ze zvýšení půjdou na dorovnání dluhů. Zadruhé to prý je proti programu ODS. Našel dokonce „předvolební“ krabičku zápalek z roku 2002, kde se píše o záměru mít 15% daň.

I když ale Kubera hlasoval proti a DPH se vrátilo do sněmovny, je pravděpodobné, že nakonec projde. Stačí sehnat aspoň 101 poslanců. Není tedy Senát zbytečný? „Senát tím, že vznikl později, tak si sněmovna nechtěla nechat uzmout pravomoci,“ vysvětloval. Nyní podle něj ale není možnost Senát kompletně zrušit. Byla by to příliš velká změna, která byla možná leda při schvalování Lisabonské smlouvy. Teď se do toho už nikdo moc hrnout nebude.

Jeden z diváků se Kubery ptal i na samotnou ODS – když s ní v některých věcech nesouhlasí, proč z ní nevystoupí? „Já myslím, že ještě není všem dnům konec a vyplatí se bojovat za to,“ prohlásil. Být nestraníkem se prý vyplatí na nějakém sídlišti, zato na celostátní úrovni to podle něj nefunguje.

Nechce se tedy přidat k „rebelujícímu“ křídlu občanských demokratů, kterým vadí předseda Petr Nečas? Jsou mezi nimi například Petr Tluchoř nebo Boris Šťastný. „Když čtu tuto skupinu, tak jen jméno poslance Šťastného mě irituje tak, že nevím, co dělá v ODS,“ ohradil se opovržlivě Kubera.

„Musím ale říct, že mi vadí celý systém ODS, který je založen na síle jednotlivých regionů,“ připustil. Když se regiony spojí, dají dohromady místopředsedu strany a to senátorovi vadí. Následně se totiž místopředseda často stává ministrem a je jedno, jakou má specializaci.

Když se ho pak zeptal jeden z diváků v návaznosti na ODS a její předvolební sliby, zda spí dobře, Kubera odpověděl stručně: „Nespím.“ Za své názory získal v pořadu 55 procent kladných hlasů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…