Církevní restituce, daně, Nečas. Na jejich kritiku chce ČSSD lákat voliče

27.08.2012 21:11

Do boje v o kraje a senátorská křesla vytáhla už dnes v Brně i sociální demokracie, která momentálně vede všech třináct krajů. Voličů se chce ptát, jestli jsou se současnou vládou premiéra Nečase spokojení.

Církevní restituce, daně, Nečas. Na jejich kritiku chce ČSSD lákat voliče
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

Podle předsedy strany Bohuslava Sobotky je - pokud se na podzim podaří levici ve volbách zvítězit - šance na pád vlády a předčasné parlamentní volby. Sobotka také na brněnském Moravském náměstí před novináři poznamenal, že sociální demokracie a její hejtmani v krajích splnili své čtyři roky staré sliby.
Podle jeho názoru v kampani nebude rezonovat jméno bývalého hejtmana Davida Ratha, zvoleného do čela Středočeského kraje za ČSSD a nyní stíhaného pro korupci milionových rozměrů. "Sociální demokracie s tím nemá nic společného. Už s ním do budoucna nepočítá, není naším členem, vyzvali jsme ho, aby se vzdal poslaneckého mandátu," připomněl Sobotka v rozhovoru s ČTK.

Na pódiu za vodotryskem v centru města se od 16:00 střídali sociálnědemokratičtí řečníci. Místní hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek vypočítal čtyři priority, které chce strana v kampani zdůrazňovat. Jsou jimi zdravotnictví jako klíčová veřejná služba, dostupná dopravní infrastruktura, efektivní čerpání evropských peněz, které umožní tvorbu pracovních míst a ekonomický rozvoj krajů, a také další veřejné investice. Výkonná rada ODS dnes hejtmany ČSSD zkritizovala a vystavila jim symbolické vysvědčení. Jedničku si prý ČSSD zaslouží za tempo zadlužování a excelentní údajně byla ČSSD také ve zvyšování platů úředníků a vlastní propagaci. Nedostatečnou od svých politických rivalů dostaly kraje vedené ČSSD kvůli snížení podpory neziskovému sektoru, příspěvkovým organizacím krajů či investicím do oprav silnic a veřejné dopravy.

Církevní restituce a daně

Projevy politiků ČSSD, kteří většinou do Brna přijeli společně s novináři dnes před polednem v pronajatém vagonu rychlíku do Vídně, sledovaly v Brně více než dvě stovky lidí. Kromě kandidátů i stranických špiček pro ně byly připraveny oranžové stany s upomínkovými předměty, včetně lahví oranžové limonády s portrétem předsedy ČSSD, ale i dva skákací hrady pro děti. "Hlas jim dám. Už se nedá vydržet, co teď v té Praze tropí," řekla přihlížející žena, která se představila jako Marie. Sociální demokraté svou kampaň s názvem "Řekněte dost Nečasově vládě!" plánují jako kontaktní a úspornou, zdůrazňovat v ní chtějí také témata, jako jsou církevní restituce či vládní snaha zvýšit daň z přidané hodnoty. Setkání s občany plánuje nejsilnější opoziční strana více než 1000, těch velkých bude více než 150.

Předseda Sobotka dnes oznámil, že on sám se chystá navštívit přes stovku z nich. Předvolební turné, v němž využijí dva stranickými slogany polepené mikrobusy, skončí až 12. října, tedy den před volbami, v Praze. ČSSD oznámila, že na kampaň vynaloží 90 milionů korun. Z Prahy s ostatními politiky do Brna přijel i prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier. U dvou stánků mohli lidé připojit podpis na jeho podporu. Kandidát sám se u stánku dostal do dlouhé debaty s mužem, který tvrdil, že letos v prosinci přijde konec světa. Jejich rozhovoru přihlížel další návštěvník akce. Na krku měl velkou ceduli s nápisem: "Volte Ježíše Krista. Nekradl".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…