Čísla ke covidu: PES je stále ve třetím stupni. Ale jen těsně!

06.12.2020 8:41

Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES k dnešnímu dni stouplo o 2 body na 59 ze 100, to je těsně pod horní hranicí 3. stupně pohotovosti. Předchozích 13 dní zůstával index, podle nějž vláda určuje protiepidemická opatření, na 57 bodech. Třetí stupeň, v němž je nyní Česko, je dán v rozmezí od 41 do 60 bodů. Za sobotu přibylo v Česku 1772 případů covidu, což je skoro o 900 míň než před týdnem. Vyplývá to z aktuálních informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Čísla ke covidu: PES je stále ve třetím stupni. Ale jen těsně!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Magistrát hlavního města Prahy představil Mobilní laboratoř – nový krok v systému testování na onemocnění COVID-19

Anketa

Podporujete návrh SPD, abyste mohli v referendu hlasovat o vystoupení z EU?

97%
3%
hlasovalo: 26041 lidí

Předchozí dva dny počty nových případů naopak rostly. Sobotní přírůstek je sice výrazně nižší než ve všední dny tohoto týdne, o víkendech ale bývá kvůli méně častému testování i nižší nárůst nových případů. V Česku dosud zemřelo 8815 lidí pozitivně testovaných na nový typ koronaviru. Oproti večerním údajům přibylo dalších 33 takovýchto pozitivně testovaných. Poslední tři dny se denní počet zemřelých s pozitivním testem drží pod stovkou, za sobotu eviduje ministerstvo zatím 46 takovýchto úmrtí. Zpětně ale tyto údaje obvykle ještě rostou.

Od březnového začátku epidemie se v Česku prokázaně nakazilo 544.179 lidí, od té doby se zotavilo 88 % z nich. Aktuálně je prokázaně nakažených téměř 58.700 lidí, většina z nich má mírný průběh. Počet hospitalizovaných se v posledních dnech výrazně nemění nebo mírně klesá. Podle posledních údajů ministerstva bylo v nemocnicích 4436 nakažených, stav 576 pacientů lékaři hodnotili jako těžký.

Oproti vrcholu druhé vlně pandemie koronaviru na přelomu října a listopadu se podařilo s pomocí tvrdých restrikcí běžného života i podnikání šíření nákazy zbrzdit, ale počty nakažených neklesají tak výrazně, jak vláda očekávala. Index PES se 13 dní po sobě držel na hranici 57 bodů ze 100, dnes stoupl o 2 body. Velké rozdíly jsou mezi kraji. Celá země na základě rozhodnutí vlády funguje od čtvrtka podle pravidel 3. stupně protiepidemického systému PES, což umožnilo otevřít s omezenou kapacitou obchody, restaurace, hotely či provozovny služeb a uvolnily se další restrikce. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale označil situaci za křehkou a varoval před porušováním daných pravidel; jinak podle něj nelze vyloučit to, že by se opatření mohla zase zpřísnit.

V pátek byla pozitivní necelá čtvrtina ze všech provedených testů a tento ukazatel podle odborníků ukazuje vysokou virovou nálož v populaci. Počet testů za sobotu zveřejní ministerstvo dnes večer.

Výpočet skóre PES vychází z hodnoty reprodukčního čísla, podílu pozitivních ze všech denních testů za posledních sedm dní a počtu nakažených na 100.000 obyvatel v obecné a seniorské populaci. Podle výše skóre na škále 0 až 100, přičemž 100 je nejhorší, je země zařazena do jednoho z pěti stupňů.

Zvýšení rizikového skóre na 59 bodů uvádělo ministerstvo i v sobotu brzo ráno, později ale údaje upravilo kvůli započítání dalších testů ze čtvrtka, bez nich byl vyšší podíl pozitivních. PES tak zůstal na hodnotě 57. Hodnoty se nyní neaktualizují po půlnoci jako předchozí dny, ale až ráno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…