Čísla, která mnohé překvapí: Lidé jsou s politikou spokojeni nejvíce za deset let

04.02.2019 20:52

Průzkum spokojenosti občanů s politickou situací společnosti CVVM ukázal, že jsou Češi spokojení nejvíce v tomto desetiletí. Prezidentu Miloši Zemanovi v lednu důvěřovalo 53 procent lidí, nejlépe si mezi ústavními institucemi vedou obecní zastupitelstva a starostové, na opačném konci žebříčku je Poslanecká sněmovna, ta byla začátkem roku důvěryhodná pouze pro 34 procent oslovených.

Čísla, která mnohé překvapí: Lidé jsou s politikou spokojeni nejvíce za deset let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Měla by vláda zvýšit daně na tvrdý alkohol a hazard, jak naznačuje premiér Babiš?

78%
22%
hlasovalo: 6259 lidí
Podle průzkumu společnosti CVVM v lednu důvěřovalo prezidentu Miloši Zemanovi 53 procent lidí, což je o dva procentní body méně než v prosinci. Naopak o dva procentní body si polepšila vláda, které nyní věří 44 procent Čechů. Nejvíce důvěry si vysloužili obecní zastupitelstva a starostové, nejméně Poslanecká sněmovna, ta byla začátkem roku důvěryhodná pro 34 procent oslovených, Senátu věří 38 procent občanů. Dolní komora Parlamentu si oproti prosinci polepšila o dva procentní body, senátoři o čtyři. Krajským zastupitelům nyní důvěřuje 48 procent občanů a hejtmanům 46 procent oslovených.

Zdroj: CVVM SOÚ AV ČR

Nejdůvěryhodnějšími pro občany jsou dlouhodobě obecní zastupitelstva, kterým v lednu vyjádřilo důvěru 66 procent dotázaných, a starostové, kteří jsou důvěryhodní pro 65 procent lidí. Důvěra v regionální samosprávu se od prosince víceméně nezměnila.

Se současnou politickou situací je spokojeno 24 procent zapojených lidí, 39 procent nespokojeno a třetina účastníků uvedla, že není ani spokojena, ani nespokojena. Ve srovnání s předchozím průzkumem to znamená čtyřprocentní nárůst spokojených a šestiprocentní pokles nespokojených. „Aktuální výsledek je prakticky nejlepší, jaký se podařilo zaznamenat v celém tomto desetiletí,“ konstatovali analytici CVVM. Průzkum se uskutečnil od 5. do 17. ledna a zúčastnilo se ho 1 087 lidí starších 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…