Cizina vykoupí Česko, jídlo nebude. Státe, konej! Varování

30.03.2022 12:10

Stále rostoucí ceny potravin nemusí být tím největším problémem. Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha vážně hovoří o tom, že pokud to takto půjde dál, některé potraviny nemusí být v Česku vůbec dostupné.

Cizina vykoupí Česko, jídlo nebude. Státe, konej! Varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chléb

Pokud jde o nárůst cen, tam jsme podle předsedy Martina Pýchy teprve na začátku. „Musíme se bát, že potraviny budou mnohem dražší, než jsme byli zvyklí – ceny se zvyšují globálně, náklady rostou zemědělcům i potravinářům a logicky to s sebou přinese problémy,“ varuje.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Reálně podle něj hrozí, že pro slabší sociální vrstvy budou některé potraviny tak drahé, že si je nebudou moct koupit.

Miroslav Koberna, ředitel strategie Potravinářské komory, který jej ve studiu CNN Prima News doplnil, upozornil na hrozbu, že potraviny budou nejen drahé, ale vůbec nebudou. „Jsme na společném trhu, takže existuje riziko, že se potraviny z České republiky vyvezou,“ připomněl potravinář.

PODROBNOSTI ZDE

Proto by stálo za úvahu zamyslet se nad možnostmi, jak této tržní situaci zabránit. Podle Pýchy je to drastický zásah, ale vyloučit se nedá. „Stát by měl zavést monitoring – kolik obilovin vyrobíme, kolik se prodalo a kolik se ještě prodá,“ vysvětloval. Zemědělci podle něj už nyní prodávají letošní úrodu, snaží se využít vyšších cen a řada z nich raději prodává odběratelům ze zahraničí.

Výsledkem bude, že třeba některé obiloviny, po kterých je teď kvůli válce na Ukrajině až šílená poptávka, sice porostou v Česku, ale jejich reálným vlastníkem už je někdo ze zahraničí.

A to vše v situaci, kdy obilí budeme potřebovat více, než kdy jindy. „Budeme muset uživit nás, ale i uprchlíky z Ukrajiny, kteří přišli do evropských zemí. Zároveň musíme být schopni pomoci ukrajinskému obyvatelstvu, které zůstane ve své zemi, protože si samo nevyprodukuje dostatek,“ vysvětloval předseda Pýcha. Na Ukrajině se letos očekává pokles sklizně obilovin oproti loňsku na pouhých 45 procent.

Koberna za potravináře dodal, že oni už delší dobu žádají stát, aby skutečně monitoroval zásoby a zavedl licenční systém, který by umožňoval kontrolovat export. A v případě nedostatku zatáhnout za záchrannou brzdu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…