Cizinci nám dojí dávky, vykládal Okamura. Noviny přinášejí čísla, jak je to doopravdy

24.05.2014 8:39

Cizinci zneužívají české dávky, přitom by měli dostat jen peníze na cestu zpět do své země. V tomto duchu se v kampani před volbami do europarlamentu vyjadřoval např. poslanec Tomio Okamura z Úsvitu přímé demokracie. Sobotní Lidové noviny ale přinášejí informace o tom, že tyto teze jsou zavádějící. Cizinci prý využívají jen zlomek z českých dávek.

Cizinci nám dojí dávky, vykládal Okamura. Noviny přinášejí čísla, jak je to doopravdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Tomio Okamura

Studie Multikulturního centra v Praze ukázala, že např. loni v říjnu migranti spotřebovali jen 4 % z peněz určených na sociální podporu a ani ne dvě procenta z prostředků na dávky v hmotné nouzi. A z těchto minimálních podílů většinu obdrželi Slováci, teprve pak následují další národnosti. Obdobné závěry najdeme i ve studii Evropské komise ze závěru loňského. I ta ukazuje, že většina imigrantů se snaží pracovat a dávky využívá minimálně.

Jsou kvalifikovaní a berou práci, o kterou „našinec“ nestojí

„Do Česka nejčastěji jezdí za účelem ekonomické činnosti. U občanů ze zemí mimo EU bez trvalého pobytu je příjem často jedinou zárukou udržení legálního statutu,“ popisuje situaci cizinců v Česku autorka studie Lucie Trlifajová, která navíc dodává, že na řadu dávek cizinci nemají ze zákona vůbec nárok.

Často berou práci, o kterou čeští občané nestojí, ale podle ředitelky Sdružení pro integraci a migraci Magdy Faltové by bylo chybou myslet si, že jde o lidi nekvalifikované. Řada z nich je vzdělaných. Údaje navíc ukazují, že počet přistěhovalců ze zemí mimo EU nestoupá. Pokud k nám přicházejí noví lidé, jde častěji o občany z jiných členských zemí EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…