Článek 66? Pekarová nehodlá čekat až za druhý listopadový týden

20.10.2021 20:17

Epidemie covidu sílí a vláda zpřísňuje. Premiér Andrej Babiš (ANO) znovu vyzval vítěze voleb, aby se na nových opatřeních s vládou podíleli. „Nechceme naskakovat na žádnou past,“ uvedla v pořadu Interview ČT24 Markéta Pekarová Adamová, která je kandidátkou koalice SPOLU na předsedkyni Poslanecké sněmovny. Zároveň se věnovala dění kolem prezidenta a důrazně varovala před chováním hradního kancléře.

Článek 66? Pekarová nehodlá čekat až za druhý listopadový týden
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Vláda dnes rozhodla o tom, že od 1. listopadu končí testy zdarma a jejich platnost se zkrátí, výjimku budou mít děti a lidé s první očkovací dávkou. V resturacích bude muset personál kontrolovat doklad hostů o bezinfekčnosti a ve vnitřních prostorách budou povinné respirátory. Zkracuje se také karanténa ze čtrnácti na sedm dní.

Ministr zdavotnictví dnes varoval, že pokud lidé nebudou nová pravidla dodržovat, hrozí zahlcení nemocnic. Podle Pekarové Adamové je za situaci zodpovědná vláda, a tedy má i ona mít jasný plán: „Důležité je, aby měla plán současná vláda, která nechala tu situaci dojít až do tohoto stavu a která ještě stále vládne,“ zdůraznila.

„Já bych nechtěla naskakovat na tu past, kterou se teď rozhodl pan premiér Babiš s panem ministrem Vojtěchem, který se už určitě těší na trafiku ve Finsku, na nás nastražit... postupují nestandardním způsobem, jako že budou nabízet post ministra ve vládě, která je stávající, někomu jinému a určovat nám nominanta.

Možná chtějí vyzkoušet taktiku z minulých měsíců, kdy se na ministerstvu střídal jeden ministr za druhým. Tohle je určitě věc, kterou my nechceme připustit. Ani nemáme k dispozici takové informace, jako má vláda, a ani takový aparát. Mnisterstvo zdravotnictví čítá stovky úředníků, kteří na tom pracují,“ kladla důraz na to, že bez toho nemohou o tak vážných věcech nyní spolurozhodovat.

Koalice SPOLU a Pirátů se STAN chtějí vládnout už za pár týdnů. Zůstane v platnosti něco z toho, co dnes vláda zavedla? „Já nemohu odpovědět za budoucího ministra zdravotnictví. Budou to určitě rozhodovat odborníci, nikoliv my politici. Budeme ale každé opatření vážit tak, aby bylo efektivní, vymahatelné, smysluplné a nezrušil jej za pár týdnů soud, jako se to v celé řadě opatření této vlády stalo,“ uvedla Pekarová Adamová neurčitě k tomu, co lidi v následujících týdnech čeká.

Bude kandidátem na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek? „Diskutujeme o ministerských postech, ale nebudu určitě oznamovat skrz média konkrétní jména, to se na mě, prosím, nezlobte!“ odpověděla předsedkyně TOP 09 moderátorce Světlaně Witowské, která požadovala konkrétní jméno.

Pekarová Adamová, která je kandidátkou koalice SPOLU na předsedkyni Sněmovny, prozradila, co ji motivovalo, že na to kývla: „Vnímám to s velkou pokorou v důvěru svých kolegů, té si velmi vážím. Nechci zklamat. Budeme koalicí pěti stran a úloha Sněmovny a jejího předsedy bude klíčová, a sice aby se vláda při řešení všech krizí, kterým čelíme, mohla jasně opřít o Sněmovnu a jejího předsedu.“

Příští týden budou oslavy 28. října, kdy obvykle pan prezident uděluje státní vyznamenání. Nyní je však v nemocnici, tedy se ceremoniál konat nebude. Pekarová Adamová navrhuje jako řešení využít termín jiného státního svátku. „Je nemožné a nevhodné, aby prezidenta zastupoval někdo z Kanceláře prezidenta republiky, to si skutečně neumím představit. Řešením by mohlo být to posunout na jiný státní svátek, ale dříve než za rok,“ uvedla zřejmě budoucí třetí nejvyšší ústavní činitelka v Česku.

Dosluhující předseda vlády Babiš dnes zopakoval, že s převedením pravomocí prezidenta na jiné ústavní činitele není kam spěchat. Jaký nejzazší termín je ten, kdy by měl Parlament hlasovat o převedení pravomocí na jiné ústavní činitele? „Shodli jsme se, že by tak mělo být učiněno nejdéle druhý týden v listopadu. Nepovažuji za šťastné, abychom na ustavující schůzi Sněmovny řešili právě článek 66,“ uvedla Pekarová Adamová.

Jaké vysvětlení má pro chování hradního kancléře Mynáře, který ač věděl, že podle lékařů prezident nemůže vykonávat své pracovní povinnosti, přivedl k němu šéfa Sněmovny a nechal jej svolat ustavující schůzi? „Pro jeho chování mám pramalé pochopení, z něho pro mě plyne určité opojení mocí, které je vždy nebezpečné a velmi závažné. Myslím si, že si neuvědomuje, nebo naopak dobře uvědomuje, že přesáhl své pravomoci,“ dodala Pekarová Adamová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…