Člen vedení středočeské TOP 09 prý pomáhal vyvádět peníze zkrachovalých solárníků, sám sobě přihrál miliony

08.11.2023 13:50

Reportéři ČT získali utajované smlouvy, na jejichž základě odtekly z účtu krachujícího solárního holdingu MALINA, která dluží tisícům lidí přes miliardu korun, další miliony a vypadá to, že člověkem, který má vše „pod palcem“ je Marian Klásek, člen vedení středočeské TOP 09. Ten dokonce sám sobě podepsal smlouvu na miliony ročně. Za nitky ale zřejmě tahala známá majitelka nevěstince, přítelkyně bývalého premiéra Grosse a za podvody odsouzená podnikatelka. Oba už jsou z MALINY pryč.

Člen vedení středočeské TOP 09 prý pomáhal vyvádět peníze zkrachovalých solárníků, sám sobě přihrál miliony
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Středočeský kraj - znak

„Firma MALINA tajně uzavřela smlouvy, které zpochybnil i Vrchní soud v Praze,“ konstatují ve své reportáži Reportéři ČT.

Člověkem, který sporné smlouvy podepisoval, je jistý Marian Klásek, který ve zmíněné reportáži také vystupoval. ParlamentníListy.cz zjistily, že jeho aktivity sahají i mnohem dál, dokonce do vyšší politiky či do Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje (KSÚS). 

 

Do vedení dosazen člen TOP 09 s podezřelou minulostí z OKD

Marian Klásek, je totiž členem předsednictva středočeské organizace TOP 09 a členem Dozorčí rady KSÚS, jejíž management byl vyšetřován v souvislosti s kauzou Dozimetr a jejíž ředitel byl díky svému zapojení do této kauzy odvolán.

Na Kláska bylo možno narazit už v minulosti v souvislosti se spornou správou majetku další krachující instituce. Šlo o dobře známé Ostravsko-karvinské doly, tedy OKD.

Marian Klásek, ZROJ: TOP 09

 

Podle ČTK a ČT tehdy audit v těžební firmě OKD ukázal podezřelé smlouvy za stovky milionů korun. OKD řídil od roku 2018, kdy byly zmíněné smlouvy uzavřeny, státní podnik Prisko spadající pod Ministerstvo financí. Předsedou představenstva Priska byl tehdy právě Marian Klásek. K podezřelým smlouvám se tenkrát odmítl vyjádřit.

Nutno říci, že šlo o desítky, možná stovky milionů korun, které nebyl nikdo schopný vysvětlit.

V současné době se situace z velké části opakuje a Marian Klásek pracuje jako jediný člen představenstva „Maliny“. Shodou okolností ho jmenovali akcionáři krachující firmy těsně před vyhlášením úpadku. Jeden z nich poté uprchl do zahraničí a je nezvěstný, dalším byl třeba syn bývalého pražského primátora Pavla Béma Jáchym. 

 

Přítelkyně bývalého premiéra tentokrát ve spojení s TOP 09

Podle reportáže ČT panují obavy, že se celá firma stala předmětem zájmu rodinné přítelkyně bývalého premiéra Stanislava Grosse – podnikatelky pravomocně odsouzené za podvod – Libuše Barkové. K té se ale ještě dostaneme.

Insolvenční správce krachující Maliny podle reportáže upozorňuje, že mu Klásek nedává úplné informace a zatajuje uzavírání důležitých smluv. Když zjistil, že před ním Klásek zatajuje smlouvy, díky kterým odtekly z účtů další miliony, požádal soud, aby vedení firmy zamezil samostatnému nakládání s majetkem firmy Malina.  

Soud mu vyhověl, což ale Klásek označil za zbytečné omezení činnosti firmy Malina. 

 

Podepsal sám sobě smlouvu na statisíce a další nejasné kontrakty

„Všechny tyto smlouvy dlužník uzavřel bez vědomí insolvenčního správce s tím, že nebyl schopen ani vysvětlit nezbytnost těchto uzavřených smluv,“ upozornila mluvčí Vrchního soudu Praha Kateřina Kolářová a naznačila tak, že Klásek (TOP 09) mohl touto činností porušit zákon.

A jak se ukáže, výrazně ve svůj prospěch.

ZDROJ: PrintScreen Reportéři ČT

 

A o jaké smlouvy tedy šlo?

  1. Smlouva za právní služby kanceláře VIDD Advokáti na zhruba 800 tisíc měsíčně.

  2. Smlouva pro manažera Mariana Kláska na 190 tisíc měsíčně + odměny dalších 200 tisíc + bonus za úspěšnou reorganizaci 7 milionů korun

  3. Smlouva o poradenství s firmou Misura information technologies na 1 milion korun měsíčně + měsíční zálohy 500 tisíc

Už první jmenovaná smlouva budí rozpaky, které vzrostou po zhlédnutí vyjádření majitele advokátní kanceláře VIDD advokáti.

Ten ČT sdělil, že za 800 tisíc měsíčně připravují návrh reorganizace a jednají s věřiteli a insolvenčním správcem. Na jaké bázi jednají s insolvenčním správcem, který podle všeho ani nevěděl, že má Malina s advokáty uzavřenou zmíněnou smlouvu, se nezmiňuje.

Nejvíce otazníků ale pravděpodobně budí poslední smlouva, a to nejen proto, že není jasné kdo a jak bude za 1,5 milionu měsíčně pomáhat Malině nezkrachovat, ale ani to, zda nejde o tzv. bílého koně, tedy firmu, která má za úkol peníze z Maliny tzv. „vyvést“.

Firma nemá funkční internetové stránky a podle Vrchního soudu se nedá dohledat, jaké činnosti se věnuje, jen to, že za poslední rok rozšířila činnost o prodej alkoholu.

 

Odsouzená podvodnice Barková vstupuje do hry o Malinu

Teorii o bílém koni napovídá i fakt, že firma sídlí na pražské adrese s mnoha jinými firmami, kde ale nemá kanceláře a že její majitelka má trvalé bydliště na místní radnici, což využívají především bezdomovci či lidé s mnoha exekucemi.

Smlouva je o to podezřelejší, že byla uzavřena jen pár dní před vyhlášením insolvence.

Tady přichází čas na to, říct si něco o zapojení odsouzené podvodnice Barkové. Reportéři ČT totiž zjistili, že majitelkou firmy je její dcera. 

Sám člen krajského vedení TOP 09 Marian Klásek nejprve na  dotazy ohledně Barkové angažmá nechtěl odpovídat. Posléze ale potvrdil, že právě Libuše Barková celý tým řídí.

„Manažeři jsou najímáni společností Misura a jsou placeni společností Misura a ten tým řídí a organizuje paní Barková,“ připustil člen krajského vedení TOP 09 Klásek pro ČT.

Velmi zajímavá je ale i osobní smlouva Mariana Kláska, kterou mu za společnost Malina podepsal jistý Marian Klásek. V té Klásek sám sobě zaručil měsíční plat 190 tisíc korun plus měsíční odměny dalších 200 tisíc korun, plus cílovou prémii, která podle ČT činí dokonce 7 milionů korun.

ZDROJ: PrintScreen Reportéři ČT

 

Přímo tuto smlouvu, kterou si člen vedení středočeské TOP 09 sám „přihrál“ miliony z kapes lidí, kteří složili u Maliny zálohy na soláry, označil Vrchní soud za „nepřiměřeně nestandardní“ a v silném nepoměru se situací ve společnosti Malina. Tady je na místě si připomenout, že celkové závazky firmy včetně vybraných záloh od klientů činily v době vyhlášení insolvence cca 1,4 miliardy korun. Peníze byly v tu dobu vybrány od cca 3800 zákazníků, tedy průměrně zhruba 370 tisíc od každého.

Parlamentní listy Mariana Kláska oslovily s dotazy na objasnění jeho role ve zmíněné kauze. Do doby vydání tohoto článku se redakci neozval a na dotazy nereagoval.

Osloven byl i předseda středočeské organizace TOP 09 Jan Jakob, který ale také na zaslané dotazy nijak neodpověděl.

 

Klásek i ostatní odvoláni pro netransparentnost a nedůvěru věřitelů

Kdo ale reagoval, byli akcionáři Maliny, kteří zřejmě v reakci na fakta uveřejněná v reportáži a podle serveru SeznamZprávy.cz odvolali krizového manažera Mariana Kláska i společnost Misura Information Technologies podnikatelky Libuše Barkové, která krizový management Maliny řídila. Firma opatření zdůvodnila nespokojeností s dosavadním průběhem krizového řízení.

 „S dosavadním vedením Maliny jsme byli nespokojeni z důvodů pomalé realizace fotovoltaických projektů, netransparentní komunikace a tvorbou veřejného obrazu, který nebudil důvěru věřitelů a veřejnosti. Doufáme, že s novým vedením dojde ke zlepšení po všech stránkách, aby bylo možné úspěšně dokončit všechny projekty,“ zhodnotili představetelé Maliny na svých webových stránkách působení Mariana Kláska (TOP 09) ve vedení firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To se nám to krade, když nám důvěřiví blbci svěřují své peníze!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 08.11.2023 14:28:05
ať žije kapitalismus, zejména ten kmotrovský!

|  10 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …