Členové vysílací rady, vyhození Špidlou, vyhráli soud. Žádají ušlou mzdu

27.04.2020 22:02

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) musí vyplatit ušlé mzdy a další náklady šestici svých bývalých členů, kteří byli roku 2003 odvoláni tehdejším premiérem Vladimírem Špidlou. Podle nepravomocného rozsudku bude muset RRTV uhradit nejméně 14 milionů korun a úroky z prodlení Zdeňku Duspivovi, Pavlu Foltánovi, Petru Žantovskému, Josefu Musilovi, Jiřímu Novotnému a Petru Štěpánkovi. Spor začal v souvislosti s arbitráží mezi Českou republikou a Central European Media Enterprises (CME).

Členové vysílací rady, vyhození Špidlou, vyhráli soud. Žádají ušlou mzdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní akce proti volbě nominanta hnutí ANO Petra Štěpánka na člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Anketa

Pokud jde o koronavirus: Myslíte, že to nejhorší je už za námi?

14%
86%
hlasovalo: 10712 lidí
Odvolaní radní požadovali, aby jim RRTV doplatila mzdu od jejich odvolání až do vypršení šestiletého funkčního období. Soud nyní každému z nich přiznal přes dva miliony korun. Nejvíce dostal Duspiva, a to až 2,88 milionu korun.

Částky mají být navýšeny i o úroky z prodlení. Kvůli tomuto navýšení se částky rozrostou o další miliony. RRTV musí rovněž uhradit znalecký posudek použitý u soudu či náklady soudního sporu.

Obvodní soud pro Prahu 1 vyhověl žalobě už v roce 2015, odvolací senát však toto rozhodnutí zrušil a vrátil spor k novému projednání. Soud věc tentokrát vyhodnotil jako pracovněprávní nárok a období, po které muži nemohli vykonávat svou činnost, posoudil jako překážku v práci. Právní zástupce Rady pro rozhlasové a televizní vysílání namítal, že pokud Poslanecká sněmovna navrhne premiérovi odvolání vysílací rady, nemůže premiér postupovat jinak, než všechny členy neprodleně odvolat.

Spor se týkal stockholmské arbitráže s CME, po níž musel stát zaplatit přes deset miliard korun za znehodnocenou investici do komerční televize Nova. Část poslanců považovala Radu za viníka toho, že ČR arbitráž prohrála a tehdejší Vladimír Špidla Radu odvolal, protože podle Poslanecké sněmovny opakovaně závažně neplnila své povinnosti.

Sněmovna posléze vytvořila vyšetřovací komisi, která dospěla k závěru, že v arbitráži s firmou CME se sice Česká republika dopustila několika chyb, ale na škodě, kterou CME utrpěla v souvislosti s investicí do Novy, stát vinu nemá. Podle členů odvolané Rady zpráva komise jednoznačně vyvrátila jejich odpovědnost. Soudy již dříve konstatovaly, že Špidlovo rozhodnutí bylo nezákonné.

„Bylo to vyvráceno xkrát, i během tohoto soudního jednání. Tato příšerná kauza nás za 17 let stála čest, peníze, energii a kdoví co všechno. Nikdo mi nikdy neublížil tak jako předseda vlády Vladimír Špidla,“ shrnoval Štěpánek.

Zavinění arbitráže popřel i současný radní ČTK Foltán: „To, že jsme zavinili arbitráž, je nonsens. Je prokázáno, že to tak nebylo. Potvrdila to i vyšetřovací komise.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…