Clintonová byla v defenzivě a Donald Trump se rozjel jako buldozer. Úplně jiný pohled na noční boj v TV

10.10.2016 10:21

Spojené státy za sebou mají druhou debatu prezidentských kandidátů Hillary Clintonové a Donalda Trumpa. Média a experti se shodují na tom, že v porovnání s tou první zahrnovala více osobních útoků a republikánský kandidát si vedl o něco lépe.

Clintonová byla v defenzivě a Donald Trump se rozjel jako buldozer. Úplně jiný pohled na noční boj v TV
Foto: archív autora
Popisek: Clintonová, Trump

Trump opět v diskuzi vytáhl na světlo e-mailovou aféru Clintonové. Prohlásil, že když bude zvolen prezidentem, jmenuje zvláštního prokurátora, který se při vyšetřování zaměří právě na tuto záležitost. „Pokud se dostanu do Bílého domu, skončíš ve vězení,“ dodal republikánský kandidát velmi ostře. Clintonová zase poukazovala na to, že Trumpa opouštějí jeho republikánští kolegové a přímo v publiku jej svojí účastí podpořili jen dva.

Došlo také na dle politicky korektních médií nevhodná slova Donalda Trumpa, která pronesl před jedenácti lety. Vychloubal se tehdy, že díky svému bohatství a vlivu „dostane“ každou ženu. Dokonce tvrdil, že když se mu nějaká líbí, začne ji hned osahávat a líbat. Clintonová tuto aféru v debatě značně akcentovala. Trump ovšem kontroval připomínkou sexuálních afér jejího manžela Billa. Do publika navíc pozval čtyři z jeho údajných obětí sexuálního obtěžování.

Trump navíc uvedl, že zatímco on se jen chvástal, tak Bill Clinton v době vykonávání prezidentské funkce rovnou „konal“. „V historii americké politiky se nikdo nechoval tak urážlivě vůči ženám jako Bill Clinton. Urážel ženy a Hillary Clintonová dělá to samé,“ cituje Trumpa deník Wall Street Journal, který konstatuje, že si republikánský kandidát vedl přece jenom lépe než v prvním kole a souboj mezi oběma kandidáty by se dal označit za remízu.

Komentátor prestižního magazínu Time Joe Klein soudí, že Trump dokázal Clintonovou zatlačit do defenzivy. „Ovšem nezaznamenal jsem jediný okamžik, kdy se to povedlo jí samotné.“ Clintonová ve druhé debatě podle Kleina ukázala, že není příliš schopným politikem, byť svým vystoupením své příznivce jistě neztratila. „Pokud Trump ve druhé debatě dokázal, že ještě není mrtvý, Clintonová zase ukázala, že není, řečeno s nadsázkou, tak zcela naživu.“

Nejenom tábory příznivců Clintonové a Trumpa, ale právě i média se nemohou shodnout, kdo ovládl druhou prezidentskou debatu. Průzkum CNN/ORC favorizuje Clintonovou s 57 % a Trumpovi dává jen 34 %. O něco příznivější je vůči Trumpovi průzkum YouGov, ve kterém podle respondentů zvítězila Clintonová jen v poměru 47 % ku 42 %. Příznivci Trumpa a Clintonové mají samozřejmě jasno a favorizují svého oblíbeného kandidáta.

On-line ankety amerických deníků a internetových serverů jsou však většinou nakloněny Donaldu Trumpovi. V on-line anketě deníku New York Times hlasovalo pro vítězství Trumpa v debatě kolem osmé hodiny ranní 63 % čtenářů, zatímco Clintonová uspěla jen podle 32 % z nich. V každém případě se média shodují na tom, že právě skončená debata mezi prezidentskými kandidáty byla nejostřejší za poslední léta a osobní invektiva v ní dominovala až příliš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…