Čmáral na plakáty politiků a je hrdina. Prý vzniká výbor na jeho obranu

15.02.2012 11:12

Novinář Milan Daniel, který v roce 1972 ve věznici na Borech inicioval vznik Klubu Marie Dojčárové, soudkyně Nejvyššího soudu, teď chce založit výbor na podporu řidiče MHD Romana Smetany. Ten v těchto dnech náhle proslul tím, že za to, že politikům na plakáty umístěné na autobusech před volbami v roce 2010 přimalovával tykadla a nazýval je lháři, zloději, korupčníky a prostitutkami, byl potrestán vězením.

Čmáral na plakáty politiků a je hrdina. Prý vzniká výbor na jeho obranu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

„Roman Smetana si takovou podporu za svůj životní postoj, odvahu a vytrvalost, s níž se odmítá podřídit systému, jenž povoluje hru na demokracii, ale pohoršuje se nad tím, když to někdo začne brát vážně, více než zaslouží,“ napsal pro Britské listy Milan Daniel.

Celá věc s malůvkami od Smetany se totiž dostala k trestnímu soudu a k soudkyni Okresního soudu v Olomouci Markétě Langerové, což je manželka někdejšího místopředsedy ODS a exministra vnitra Ivana Langera. Věc se ale nevyřídila jako přestupek ve správním řízení, avšak vznikl kolem toho poprask, neboť ODS jako jediná politická strana vyčíslila škodu 15 tisíc korun a požadovala u soudu odškodnění. Navíc Smetana se odmítl podřídit rozsudku sto dní veřejných prací a Langerová ho proto čerstvě odsoudila na sto dní vězení. Ani tento trest ale nechce Smetana přijmout.

„Jsem si naprosto vědom toho, že veřejně schvaluji čin, který soudkyně Langerová označila jako trestný. Vím, že schvalování trestného činu je trestným činem úmyslným a sankce za něj je podle trestního zákona až jeden rok. Lidé, kteří nasbírali 16.594 Kč na uhrazení pokuty uložené panu Smetanovi (peníze odmítl, dostala je nadace Světluška), sice přijali opatrné prohlášení, že „nechtějí schvalovat žádný trestný čin, ale že občanské postoje pana Smetany jsou jim sympatické a považují za nepřijatelné, aby ho soudila Langerova žena," naspal k případu dále pro Britské listy Daniel.

Je třeba to říkat veřejně: Politickou scénu ovládají gauneři

„Čin Romana Smetany schvaluji vědomě. Ne proto, že jde o nějaký vandalismus, jak to interpretovala soudkyně, ale proto, že rovněž pan Smetana vyjádřil vědomě svůj občanský postoj, s nímž se ztotožňuji. Velkou část vrcholné politické scény ovládají gauneři, kteří přitom zneužívají prostředky, jimiž je jako občané platíme, a je třeba to říkat veřejně,“ proklamoval dále svůj postoj Daniel.

Roman Smetana je pro něj prý vzorem člověka, který se nenechal zastrašit, odmítl „spravedlnost“ soudu v této zemi a je odhodlán jít se svým postojem i do „demokratického“ kriminálu.

"Velmi mne potěší, když se tam s ním sejdu. Nevím, zda nás budou držet odděleně, jako tomu bylo kdysi na Borech, abychom ´se nemohli stýkat´," uvedl dále muž a dodal, že ve Výboru na obranu Romana Smetany je vítán každý, kdo má na jeho kauzu názor stejný.

„Třeba se tam potom všichni sejdem. Aspoň bude veselo!“ dodal Daniel. Britské listy pak k jeho jménu uvádějí, že je nyní volným novinářem v důchodu a věnuje se zejména problematice cizinců a lidských práv. Je jednatelem NGO Most pro lidská práva. Byl členem Strany zelených, avšak vystoupil z ní po volbách v roce 2006.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…