Co Babiš řekl o době po roce 1989: Neuvěříte

18.02.2019 10:51

Včera proběhl sjezd vládního hnutí ANO, který mimo jiné potvrdil Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka jako dva nejdůležitější muže hnutí. Andrej Babiš také při této příležitosti držel proslov, ve kterém tvrdě zkritizoval dobu, kdy byl ještě „pouhým“ podnikatelem. „Byla to doba, kdy ODS se svou kuponovou privatizací nakradla miliardy vytunelováním bank a zničenými firmami, rozkrádáním státního majetku a okrádáním našich občanů, ničila celý demokratický systém,“ opřel se do druhé nejsilnější strany v Parlamentu. A také obvinil ODS, že může za to, že z Česka odtékají miliardové dividendy.

Co Babiš řekl o době po roce 1989: Neuvěříte
Foto: Repro ČT24
Popisek: Premiér Andrej Babiš na sjezdu ANO

V projevu Andrej Babiš připomenul, že letos tomu bude 30 let, co už máme svobodu slova, pohybu a svobodné demokratické volby. „Což je nejdůležitější věc v naší novodobé historii,“ zhodnotil znovupotvrzený předseda ANO. A obul se do těch, kdo tvrdí, že demokracie je ohrožena a hrozí návrat totality. „Nechápu, proč to říkaj,“ sdělil Babiš s tím, že nedávno vyšel žebříček Freedom in the World 2019. „Představte si, máme 91 bodů. Více než ve Spojených státech a ve Francii. Takže my jsme svobodnější země než Spojené státy a Francie, podle tohoto žebříčku. Takže já bych byl strašně rád, kdyby tohleto nikdo neříkal. Protože to není pravda,“ zakončil Babiš palbu do alarmistů.

Anketa

Andrej Babiš chce být premiérem až do roku 2025. Přejete si, aby se mu to splnilo?

hlasovalo: 12141 lidí

Ale podle něj je důležité si připomenout, co se za těchto 30 let stalo. „Já mám pocit, jako kdyby naše země vznikla s nástupem našeho hnutí do vlády nebo jako kdyby před námi nic nebylo,“ řekl premiér a dodal, že je příležitost si připomenout, jaké škody byly napáchány. „Jak brzy po roce 1989 se začaly dít věci, které naši zemi nevratně poškodily. Byla to doba, kdy ODS se svou kuponovou privatizací nakradla miliardy, se svými vytunelovanými bankami a zničenými firmami a s rozkrádáním státního majetku a okrádáním našich občanů ničila celý demokratický systém. A také samozřejmě odrazovala lidi od vstupu do politiky. Byla to doba obrovských korupčních kauz za stovky až tisíce miliard. Na to už všichni asi chtějí zapomenout,“ nenechal Babiš nit suchou na druhé největší opoziční straně. Dodal, že je potřeba si to připomínat kvůli mladé generaci. „Od nás teď všichni čekají, že za těch pár let všechno změníme k lepšímu,“ povzdechl si.

Po rozkrádání podle Babiše následovalo období, kdy se ono rozkrádání tutlalo a legitimizovalo. Do země přišel cizí kapitál, který nahradil „neúspěšnou českou cestu“, což znamená, že do zahraničí tečou stovky miliard na dividendách. Dodal, že to sice všichni kritizují, ale je to podle podepsaných pravidel, a hlavně se jedná o důsledek toho prvního období reformace. Podle něj je nespravedlivé, když kvůli dividendě musí český podnikatel platit 15% daň a zahraniční firma nemusí. Ale je tomu prý stejně pro podnikatele, kteří investovali v zahraničí. „Bohužel, strašně moc jich nemá firmy v České republice. Je to škoda, měli by si uvědomit, že tady zbohatli, díky naší zemi. Díky tomu, že se tady narodili,“ apeloval premiér a dodal, že apelovat na společenskou odpovědnost je to jediné, co je u zahraničních investorů možné.

Pak přidal konkrétní příklad. Lidé spojení s předchozím obdobím prý kritizují Daniela Ťoka za výstavbu dálnic. „Ale podnikatelé ze stavebního průmyslu si samozřejmě dobře pamatují, kolik procent, údajně, v cashi, hotově, se platilo bokem za zakázky na dálnice. Údajně 4 až 7 %. Důkazy ale samozřejmě nejsou. Byl vybudován skvělý klientelistický systém, aby se nikdy nic nevyšetřilo. Víte, kolik stál jeden kilometr dálnice za Řebíčka, když to stavěl vlastní firmou? 350 milionů. Dnes to pan ministr soutěží za 150 až 200 milionů,“ zastal se Babiš svého kritizovaného podřízeného.

Babiš pak vyzval k objektivitě s tím, že D1 vznikla ještě za komunismu, a kdyby její stavba byla ponechána na nových demokratických stranách, „tak bychom na tom byli, jak jsme z Hradce do Olomouce“. Premiér pak letmo zmínil i armádu a prodej kasáren v Praze, pandury a letadla CASA. Podle něj si tradiční demokratické strany vybudovaly systém, který je v některých případech dokonce chránil před zásahem orgánů činných v trestním řízení.

„Někteří teď říkají, že my jsme stejní. Ne, my nejsme stejní. My jsme jiní. My jsme jiní v tom, že všichni podnikatelé a živnostníci dobře vědí, že my od nich žádné černé peníze ani skrytý sponzoring nechceme. Přesně proto jsem šel před 7 lety do politiky, protože jsem chtěl tento systém, ve kterém jsem musel podnikat a kterým jsem z duše pohrdal, napravit a dokázat našim občanům, že politiku jde dělat jiným, lepším způsobem bez korupce a klientelismu ve prospěch všech občanů naší země,“ zakončil svou tirádu proti svým předchůdcům premiér Andrej Babiš s citáty T. G. Masaryka – „Nebát se a nekrást“ – a Aloise Rašína – „Pracovat a šetřit“.

Celý záznam ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…