Co covid přehlušil. Významní čeští vědci, kteří nás letos opustili

15.11.2020 16:01

VZPOMÍNKY V posledních několika měsících nás opustila řada světově proslulých osobností, přírodovědců, kteří vychovali celou plejádu vědců a uznávaných odborníků. Pány profesory a docenty uznával celý odborný svět. A jak je to v našich končinách typické, jejich úmrtí bylo zaznamenáno jen okrajově, spíše v odborném tisku.

Co covid přehlušil. Významní čeští vědci, kteří nás letos opustili
Foto: KPPO
Popisek: Jihomoravské lužní lesy jsou unikátní, přírodně nejbohatší lesy u nás i ve střední Evropě

Projděme si seznam osobnosti, na které bychom měli být hrdi. A ruku na srdce – kdo z laiků o nich slyšel, četl jejich díla nebo je viděl v médiích?

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

Osmdesátníci v plné síle

Na covid-19 zemřel ve věku 83 let 25. října profesor RNDr. Zlatko Kvaček, DrSc. Dlouholetý pracovník Ústavu geologie a paleontologie Přírodovědecké fakulty Univerzity v Praze. Světová kapacita v paleontologii, specialista na třetihorní floru. Jeho výzkum zasáhl jak Slovensko, tak i USA, ale také třeba Špicberky, Bosnu, Maďarsko, Skotsko nebo Německo. Byl členem celé řady společností, publikoval v mnoha odborných i populárních časopisech. Neobyčejně produktivní, ale přitom skromný člověk s permanentní dobrou náladou.

Profesor Kvaček rukou Arnošta Hanáka

Prof. Kvaček rukou Arnošta Hanáka

Další mimořádná osobnost, emeritní profesor RNDr. Zdeněk Pertold, CSc. zasvětil celý svůj plodný život ložiskové geologii.  Špičkový odborník na rudná ložiska zemřel v požehnaných 87 letech, 26. října. Byl členem mnoha českých i zahraničních odborných společností, s mimořádnými a cennými kontakty na Slovensku, ve Francii či v Kanadě.

Prof. Pertold rukou Arnošta Hanáka

Vzpomínka žáka – docenta na docenty….

Náš spolupracovník, významný geolog a přírodovědec RNDr. Václav Ziegler, CSc, na něj vzpomíná takto: „Z dávné a téměř zasuté minulosti se mi vybavuje jedna úsměvná vzpomínka, a to když jsem byl jako student účasten povinnému důlnímu mapování. Odehrávalo se nedaleko krásného slovenského města Rožňavy a já tehdy už jsem měl za sebou praxi s mapováním v příbramských dolech. Součástí mapovacího kurzu ovšem byly také exkurze do širokého okolí Rožňavy a na závěr cesta po Slovensku, což jsme my, studenti, kvitovali s velkým uspokojením. Nu, a na tomto kurzu jsem se blíže s budoucím panem profesorem seznámil, neboť on byl, coby odborný asistent vedoucí naší skupiny. S mapováním nebyly problémy, to jsme v pohodě zvládli. A exkurze? Byly zkrátka báječné. Dokonce jsme zavítali i na Spišský hrad. Prohlédli jsme si ho a pak byl odborný výklad o travertinu, na kterém ten hrad stojí a z něhož je částečně i vystavěn, o tom jak vzniká, jak se těží a co se z něho dělá. Ten držel vedoucí našeho kurzu, již tehdy významný znalec rudních i nerudních ložisek. A my všichni v tom horku poslouchali. Většina z nás si neslušně sedla, neboť jsme byli uondáni vedrem a žízní a po očku jsme pozorovali přednášejícího i ostatní pány asistenty. Výklad dospěl i k tomu, že v travertinu se v nedalekých Gánovcích našel výlitek mozkovny neandrtálce, když tu se na nás, paleontology, obrátil přednášející pan docent a zeptal se, zdali my, „prašiví paleontologové“, víme, kdo ho našel.

Anketa

Bude Petr Fiala po volbách premiérem?

14%
86%
hlasovalo: 62994 lidí
Já i kolega jsme byli odchováni Národním muzeem, jmenovitě „starým dědkem“ Petrbokem, který ten výlitek našel, a když jsme za ním chodili, tak nám ho často ukazoval a vykládal o něm. Takže jsme věděli a sdělili jsme to otráveným hlasem, na kterém se podepsala i nesmírná žízeň ne vždy poslouchajícího davu. Pan docent to postřehl a obrátil se na Dr. Pertolda s otázkou, co tomu říká. Zdeněk Pertold se jen trošku usmál, rozhlédl se po celém osazenstvu a pravil svým nezaměnitelným hlasem: ‚Myslím, pane docente, že studenti myslí nyní spíše na pivo, než na nějaký mozek neandrtálce.‘ A skončili jsme v Levoči v hospodě.“ Tolik tedy ve vzpomínkách Václav Ziegler, autor mnoha odborných i populárně  naučných publikací.

Svět nám závidí právě tyto lidi

V závěru srpna nás opustili  další dva špičkoví odborníci, které bohužel veřejnost příliš nezná. Docent RNDr. Vojen Ložek, DrSc, zemřel v motolské nemocnici ve věku krásných 95 let. Jeden z nejvýznamnějších českých přírodovědců, vědec skutečně světového významu, vůdčí postava evropské malakologie (věda zabývající se plži, hlemýždi, suchozemskými i mořskými lasturami), zakladatel moderního integrovaného výzkumu čtvrtohor. To nebylo všechno – zabýval se rovněž pedologií, botanikou, geografií, speleologií, byl mimořádný znalec české a slovenské krajiny. Autor téměř 4000 vědeckých publikací, článků, včetně několika desítek knih a obřích monografií. Čestný člen Philosophical Society of Cambridge, nositel zlaté medaile Albrechta Pencka za světové zásluhy o poznání čtvrtohor, medaile Gregora Mendela za zásluhy o rozvoj biologických věd, nositel Purkyňovy ceny za vědeckou popularizaci a mnoho dalších. Je po něm pojmenováno několik několik druhů středoevropských mlžů.

Docent Vojen Ložek rukou Arnošta Hanáka

Náhoda, při které mrazí

Jako by to ani nebyla náhoda, ve stejné době, v rozdílu jen pár dní, zemřel jeho největší kamarád, o deset let mladší doc. RNDr. Jiří Kovanda, CSc. Smuteční obřad se konal jen o několik hodin později, než měl Vojen Ložek.

Jiří Kovanda byl významným paleontologem a geologem, který nám zanechal monumentální díla, nepřekonatelný odkaz, ze kterého vycházejí jeho další pokračovatelé  a nástupci.

Věk je jen číslo, aneb stovka není bariéra…

A když poněkud odskočíme od geologie a paleontologie, nemůžeme nevzpomenout na světově uznávaného astronoma, docenta RNDr. Luboše Pereka, DrSc., dr.h.c., který nás opustil 17. září v neuvěřitelném věku 101 let. Emeritní vedoucí Úřadu POSN pro vesmírné záležitosti, bývalý šéf  Astronomického ústavu ČSAV, po kterém byl pojmenován náš největší dalekohled ve hvězdárně v Ondřejově, na jehož existenci a instalaci má mimořádné zásluhy. Byl též generálním tajemníkem Mezinárodní astronomické unie.

Tito mimořádní lidé si určitě zaslouží naši pozornost a vzpomínku. Ti opravdu šířili povědomí o naší zemi po celém světě. Jim opravdu můžeme vzdát čest…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…