Co dál s IZIP? Šéf firmy poslal VZP čtyři možnosti

10.12.2012 19:18

Společnost IZIP zaslala Veřejné zdravotní pojišťovně (VZP) čtyři možnosti, jak se majetkově vypořádat s 51% podílem. Jakási pátá možnost je taková, že pokud nebude mít pojišťovna o akcie zájem, IZIP si najde jiného investora.

Co dál s IZIP? Šéf firmy poslal VZP čtyři možnosti
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Generální ředitel IZIP Jiří Pašek v pořadu Hyde park

Tyto možnosti nastiňuje ve svém dopise šéf IZIP Jiří Pašek a zaslal je ještě před odchodem bývalému řediteli VZP Pavlu Horákovi. Dopis má k dispozici internetový deník Insider.

Pašek zde uvádí čtyři možnosti. Zaprvé by VZP mohla prodat akcie menšinovému vlastníkovi IZIP, tedy švýcarské společnosti eHI eHealth International. Následně bude spolupráce probíhat jen na základě smlouvy na provoz portálu, který VZP potřebuje, aby mohla komunikovat s klienty. To by vyšlo na šest milionů korun měsíčně.

Druhou možností je zakoupení vše 100 procent akcií IZIP pojišťovnou, čímž by VZP získala i patent a kontrolu nad portálem. Třetí možnost by byla to samé kromě patentu. A čtvrtá je opět kombinace předchozích, a to pouze získání portálu, ovšem nezakoupení zbývajících 49 procent akcií.

Pašek následně v dopise doporučuje, že ideální je druhá nebo třetí možnost. Rozhodnutí je ale v rukách správní rady VZP. Ta požaduje více informací. „Pro mě je ten dopis jako slohové cvičení. Aniž bychom věděli, kolik nás to bude stát, o tom rozhodovat nemůžeme,“ uvedl člen rady a poslanec za TOP 09 Jiří Skalický.

I ostatní členové požadují informace o cenách akcií. Michal Sojka a Jiří Rusnok si odkoupení dokážou představit. „Ale ne za čtvrt miliardy korun nebo jinou komerční cenu,“ varuje ovšem Sojka.

Podle něj je totiž odkoupení všech akcií IZIP nejbezpečnější. Podobně se vyjádřil i Pašek v onom dopise. „Při ztrátě kontroly VZP nad společností bude IZIP hledat jiného partnera a investora,“ uvedl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…