Co když budete zapáchat, pane Babiši, ozývá se pán z TOP 09, kterému ministr financí často nadává

02.09.2014 9:50

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) se podivil slovům ministra financí Andreje Babiše, který se tvrdě pustil do hodnocení toho, jak to teď v Praze vypadá. Šel si to prý osobně zkontrolovat po návratu z dovolené na Václavské náměstí. „Potkal jsem bezdomovce, všude nám nabízeli sexuální služby, byla tam špína a je to bohužel vizitka Prahy,“ řekl v pondělí Babiš. Lomecký je ale prý jeho slovy rozčarován. Podle něj Babiš tyto složité záležitosti „balí do primitivních populistických prohlášení" a navíc bez náznaku jakéhokoli řešení.

Co když budete zapáchat, pane Babiši, ozývá se pán z TOP 09, kterému ministr financí často nadává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přítomen byl i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký

Vládní hnutí ANO zahájilo v pondělí kampaň pro podzimní senátní a komunální volby a při této příležitosti předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš uvedl, že nechápe, proč je uvnitř Prahy a zvláště na Václavském náměstí takový nepořádek a špína. Člověk se tam dle něj bojí projít. K tomu srovnal metropoli Katalánska Barcelonu, kde v minulých dnech byl. Tam jsem se s ničím takovým, jako je v centru Prahy, nesetkal,“ řekl. Kdy radnice Prahy 1 zapracuje na tom, aby se v centru Prahy udělal pořádek? 

Výroku pana Babiše přikládám přesně ten význam, jaký má výrok pronesený v den, kdy politické subjekty zahajují volební kampaň před komunálními volbami. Nevím, co máte přesně na mysli slovy, že by se měl udělat pořádek. Radnice Prahy 1 dělá po celá léta to, co jí umožňuje legislativa. Jak známo, nežijeme v diktatuře a stále ještě existují politici, kteří odmítají spravovat svůj volební obvod jako firmu... Bývalý radní za ODS na pražském magistrátu měl kdysi ideu, že by se nepřizpůsobiví občané měli nakládat do vlaků a odvážet kamsi pryč. Jestli pan Babiš navrhuje toto řešení, ať to jasně řekne. Zatím jen kritizuje a žádné řešení nenabízí.

Každý, kdo kdy v minulých dnech a týdnech prošel Václavským náměstím, a třeba i ulicí Na Příkopech, tak ví, že tam běžně přebývá" mnoho bezdomovců. Obyčejný Pražan, ba i turista, si tam nemá kde sednout, neboť všude sedí žebráci, jsou špinaví a málokdo by riskoval třeba nakažení svrabem. Kdy radnice vykáže z těchto míst takto nepřizpůsobivé občany? Žebrají u turistů a ti si tak logicky z České republiky musejí odnášet povědomí o tom, že jsme země chudá a každý tu jen žebrá.

Václavské náměstí a střed Prahy vůbec přitahuje problémové existence nejen z České republiky, ale i ze Slovenska. Pokud však dotyčný nespáchá konkrétní přečin vůči zákonu, nikdo jej nemůže z náměstí vykázat. Kdyby si šel pan ministr Babiš například zaběhat do Vrchlického sadů a pak se upocený v teplácích zašel občerstvit na Václavské náměstí, měli bychom jej nechat zatknout a odvézt z Prahy 1, protože by nebyl slušně oblečen, byl by uřícený a trochu zapáchal? Tady vidíte, jak je tato kritika absurdní...

Ministr obrany Martin Stropnický pak na téže tiskové konferenci poukázal na to, že jsou všude v centru Prahy i prostitutky, prostituti a dealeři drog. Známí jeho manželky - a i ona sama - když jdou třeba z divadla Ve Smečkách, kde hrají, tak se prý bojí tam byť jen projít, neboť mají strach z přepadení od drogově závislých občanů. Kdy a jak hodlá radnice s touto věcí konečně něco dělat?

Policie v srpnu – v těsné součinnosti s radnicí Prahy 1 – opakovaně provedla v centru metropole speciální „zátah“ kvůli problémovým jevům. Rozsáhlých kontrol, do nichž spadala samozřejmě i vozidla, se zúčastnily v každém termínu téměř tři desítky policistů. Byly zkontrolovány desítky hostinců, stovky osob, bylo zjištěno třináct trestných činů a sedmdesát jedna přestupků. Policisté zadrželi několik lidí právě v souvislosti s drogami. Tyto a další bezpečnostní akce navzdory chronickému nedostatku policistů a strážníků vytrvale, po celá léta, opakujeme. Mohl by nám pan ministr Stropnický poradit, co můžeme dělat více? Pokud tento zázračný recept zná, rádi jej v zájmu občanů použijeme.

Já sama chodím do centra Prahy prakticky denně a všimla jsem si, že pokud jsou na Václavském náměstí policisté, tak kontrolují jen místní auta, zda mají parkovací průkazy. Nic jiného je nezajímá. Jak je to možné? Vždyť auta neubližují, ale výše zmiňované věci se tam dějí na každém rohu. Policisté na mnou kladené otázky mi ale vždy jen odpovídají, že plní úkol svých nadřízených. Copak jsou místní šéfové policejních oddělení tak krátkozrací, že nevidí při cestě do práce, co se na ulici a přímo v jejich blízkosti děje?

Jak vyplývá z předchozí odpovědi, policisté se rozhodně nevěnují pouze problematice dopravy a parkování. V Praze 1 však platí takzvaná modrá parkovací zóna. Obyvatelé Prahy 1 mají chronické problémy svá vozidla zaparkovat, protože lidé z ostatních městských částí a mimopražští modrou zónu nerespektují. Policisté proto logicky musejí velkou pozornost věnovat mimo jiné kontrolám a postihu neukázněných motoristů. Přestěhujte se k nám do Prahy 1 – jsem přesvědčen, že brzy budete na práci policie nahlížet úplně jinak.

Pozdává se mi také, že v centru Prahy je mnoho barů s hracími automaty a nevěstinců, o nichž ale víme, že se skrývají za jinými jmény, třeba za varieté. Jenže právě to přitahuje i různé kriminální živly. Kdy radnice zatočí s tímto dlouholetým fenoménem Prahy? Už se něco připravuje k tomu, aby tyto otřesné herny zmizely a občany, kteří míří do metra, pak při této cestě zdrogovaná a opilá individua neobtěžovala?

V Praze 1 není žádná legální herna s hracími automaty. Radnice totiž všechny herny nechala zrušit a povolila pouze herní místa kasinového typu – pro zahraniční turisty a bohatší klientelu. Co se týká prostituce, tak Praha 1 je zastáncem přijetí zákona, který by tento jev odkázal do jasných legislativních mantinelů. Třeba se panu Babišovi podaří přesvědčit kolegy ve vládě a Parlamentu, aby takový zákon konečně schválili. Pak bude boj proti tomuto jevu mnohem účinnější.

Co žebráci v centru hrající tu na flétnu, tu na harmoniku? Lidi obtěžují a Praze jejich výskyt přidává punc podivné metropole. Kdy je konečně radnice vykáže?

Pokud se někdo v Praze 1 opakovaně dopustí přestupku a nemá tady trvalé bydliště, je mu zde zakázán pobyt. Když zákaz poruší, přichází na řadu trestní stíhání včetně reálné hrozby vězení. Radnice Prahy 1 od doby, kdy platí novela přestupkového zákona, velmi důsledně využívá této možnosti.

Osobně jsem rozčarován z toho, že pan ministr Babiš tyto nesmírně složité záležitosti balí do primitivních populistických prohlášení, bez náznaku jakéhokoli řešení. Myslím si, že je to nespravedlivé především k policistům a pracovníkům radnice, kteří často zasahují přímo v terénu vůči problémovým jevům.

Mnoho problémů, na které jste poukázala, by vyřešila příslušná legislativa, a to včetně úpravy imigračního zákona a podobně. Pokud však nějakou – byť sebevíce zanedbanou – osobu při kontrole policejním orgánem nelze za nic konkrétního stíhat, neudělá s tím nic radnice, policejní ředitel, starosta ani pan ministr Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…