Co od pondělka? Ví se, že se má vědět. Neví se ale, kdy to bude. Hejtmani tomu dali korunu

13.02.2021 15:40

Situace, která vznikla v Poslanecké sněmovně neprodloužením nouzového stavu, prý staví hejtmany do role, kdy mají být těmi, kteří o víkendu rozhodnou, jestli je, nebo není třeba nouzový stav. „Jako hejtmani jsme na odpovědnost připraveni, ale toto je systémově nesprávné řešení, zvlášť ve chvíli, kdy řešíme pandemii, která není ničím nová a trvá řadu měsíců," uvedl jeden z nich, konkrétně jihočeský Martin Kuba (ODS).

Co od pondělka? Ví se, že se má vědět. Neví se ale, kdy to bude. Hejtmani tomu dali korunu
Foto: Screen ČT24
Popisek: Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla do voleb?

84%
9%
hlasovalo: 25362 lidí
Diskuse a předložená opatření Ministerstva zdravotnictví podle Asociace krajů ukazují, že ne všechna opatření jsou vázána na trvání nouzového stavu a budou platit i nadále. Co konkrétně to znamená, však tisková mluvčí Asociace, ani jihočeský Kuba nevysvětlili.

„Při pohledu na dlouhodobý vývoj pandemie a složitou situaci v jednotlivých krajích vyzýváme proto ke společnému jednání. Jsme přesvědčeni, že právě tohle jsou chvíle, kdy je nutné v zájmu fungování společnosti v otázce ochrany lidských životů najít širokou politickou shodu. Lidé musí vědět, jak a proč budou opatření dál fungovat a jaká dávají smysl. Jako hejtmani, kteří žijeme ve svých krajích, odmítáme, abychom zase za pár dní měnili pravidla podle toho, zda dojde, nebo nedojde ke shodě v Parlamentu, anebo zda tento postup obstojí, nebo neobstojí před Ústavním soudem,“ sdělil Kuba.

Nic konkrétního nebo snad bližšího v sobotním prohlášení není.

Sněmovna v týdnu neprodloužila nouzový stav o další měsíc, nepodpořila to žádná opoziční strana – a v neděli tak nouzový stav zřejmě skončí. Vláda teď bude hledat cesty, jak zachovat současná opatření bez nouzového stavu. Nutná jsou jednání mezi resorty i s krajskými samosprávami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…