Co s Ukrajinou? Co všechno jí dávat? Politico: Pochybnosti v USA

14.03.2023 12:32

Wagnerovci už nabírají i ženy – vězeňkyně. Podle ukrajinských zdrojů se snaží alespoň nějak nahradit ztráty u Bachmutu. Od ruských bloggerů píšících o válce zaznívá varování, že Ukrajina se možná chystá k prolomení linií u Bachmutu, aby nechala těžce zkoušené ukrajinské vojáky ve městě se nadechnout. Ze druhého konce světa přicházejí zprávy o objevujících se trhlinách v americko-ukrajinských vztazích.

Co s Ukrajinou? Co všechno jí dávat? Politico: Pochybnosti v USA
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Rozbombardovaný most

Válka na Ukrajině trvá již 384 dní a Rusové se dál pokoušejí obsadit celý Bachmut. Americký Institut pro studium války upozorňuje, že se o to Rusové celé měsíce snaží neúspěšně. Podle některých ruských bloggerů soukromá armáda wagnerovců útočí na průmyslový komplex AZOM nacházejícím se ve městě. Zároveň však z ruské strany zaznělo varování, „že Ukrajinci u Bachmutu shromažďují síly k protiútoku, při kterém se pokusí prolomit řady wagnerovců a nechají těžce zkoušené vojáky v Bachmutu trochu nadechnout“.

Ukrajinský server Kyiv Post upozornil, že wagnerovci Jevgenije Prigožina rekrutují nové vojáky už i mezi ženami – vězeňkyněmi.

„Minulý týden byl pozorován pohyb vlaku s vězni propuštěnými z vězení v Rusku směrem k Doněcké oblasti. Ve vlaku bylo jedno auto vězeňkyň,“ uvedl Kyiv Post s tím, že wagnerovci se chystají na frontu poslat ženy, aby zalepily ztráty u Bachmutu.

„Podle našich informací jsou ženy již posílány na frontu, první skupina byla odvezena z Krasnodarského území koncem prosince, ale v současné době není nic známo o jejich konečném určení ani osudu,“ uvedla Olga Romanova, ruská novinářka a šéfka nadace Sitting Russia.

Kyiv Post k tomu dodal, že v bojích o Bachmut dosud zemřelo až 30 tisíc ruských vojáků, z toho největší ztráty měli právě wagnerovci.

Mezitím informuje ruská státní agentura Ria Novosti o tom, že Ruská federace oficiálně Švédsko požádala o společné vyšetřování výbuchů plynovodu Nord Stream z podzimu loňského roku. Švédsko prý tuto žádost odmítlo.

„Vaše žádost byla zaslána státnímu zastupitelství, 18. listopadu 2022 uvedli, že nemají zájem na vytvoření společné vyšetřovací skupiny v této záležitosti,“ zaznělo podle ruské státní agentury ze švédské strany.

Z Berlína na stejnou žádost přišla odpověď, že taková spolupráce „není možná“.

Z druhého konce světa, z USA, přicházejí zprávy o trhlinách v americko-ukrajinských vztazích. „Válečná jednota mezi USA a Ukrajinou se pomalu rozpadá,“ napsal doslova server Politico.

Ukrajinští vojáci i politici jsou přitom závislí na pomoci USA při obraně své země před ruskou invazí. Stávající prezident USA Joe Biden sice prohlásil, a to i při návštěvě Kyjeva, že Spojené státy budou podporovat Ukrajinu, jak dlouho bude třeba. Ale v zákulisí už se podle serveru Politico začínají projevovat rozdílné pohledy na to, co je vlastně cílem války.

 Republikánský kongresman Michael McCaul má za to, že administrativa Joea Bidena vlastně neví, čeho chce ve válce na Ukrajině dosáhnout. „Dáváme jim jen tolik, aby přežili, a ne aby vyhráli? Momentálně nevidím politiku pro vítězství, a pokud ji nemáme, co potom děláme?“ ptal se. Konstatoval, že neexistuje shoda ani na tom, jaké zbraně Ukrajincům ještě poslat a jaké už ne. Obavy prý existují především z dodávek raket dlouhého doletu, aby je Ukrajinci nepoužili proti cílům v hloubi Ruska.

Podle serveru Politico nepanuje mezi Ukrajinou a USA naprostá shoda ani na tom, zda je smysluplné bránit dál Bachmut, který sám o sobě nemá zásadní strategickou hodnotu.

„Každý den obrany města nám umožňuje získat čas na přípravu záloh a přípravu na budoucí útočné operace,“ řekl generálplukovník Oleksandr Syrskyj, velitel ukrajinských pozemních sil. „Zároveň v bitvách o tuto pevnost nepřítel ztrácí nejpřipravenější a bojeschopnější část své armády – Wagnerovy útočné jednotky,“ dodal.

Američané se však podle serveru Politico obávají, že Ukrajinci ztratí u Bachmutu až příliš mnoho lidských sil a techniky a nebudou schopni na jaře zahájit vlastní ofenzivu.

„Určitě nechci snižovat ohromnou práci, kterou ukrajinští vojáci a vůdci vložili do obrany Bachmutu – ale myslím, že je to spíše symbolická hodnota než strategická a operační hodnota,“ řekl ministr obrany Lloyd Austin.

Mezi těmi, kdo vyjádřili pochybnosti o podpoře Ukrajiny na dlouhou trať, je předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy, který řekl, že USA nenabídnou Ukrajině „bianko šek“ a odmítl Zelenského pozvání odcestovat do Kyjeva a prohlédnout si válečnou realitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nedávat ani korunu, ani špuntovku, nájmy neprodlužovat, at táhnou domů i s těmi jejich žlutomodrými hadry., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 14.03.2023 14:25:14

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…