Co se vlastně v noci v Bruselu dohodlo? Zde je základní přehled

29.06.2018 10:53

V Evropě by měla vzniknout speciální centra pro posuzování azylových nároků; na takovém postupu, v němž jsou kvóty minulostí, se na summitu EU dohodli vrcholní představitelé osmadvacítky. Tato dohoda vzešla z kompromisu, ke kterému došli představitelé po několikahodinovém složitém vyjednávání. Itálie totiž ve čtvrtek blokovala přijetí jakýchkoli závěrů summitu EU s cílem prosadit své požadavky na migrační politiku.

Co se vlastně v noci v Bruselu dohodlo? Zde je základní přehled
Foto: Instagram Angely Merkelové
Popisek: Foto ze summitu skupiny G7

Střediska, kde budou rychle posuzovat jednotlivé žadatele o azyl, budou členské státy moci zřídit na svém území. Unie také bude pracovat na konceptu středisek mimo Evropu, nejspíš v severní Africe. Možnosti konceptu „vyloďovacích platforem“, tedy středisek ve třetích zemích, má urychleně začít zkoumat Evropská komise ve spolupráci s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Mezinárodní organizací pro migraci (IOM), a to tak, aby vše bylo v souladu s mezinárodním právem, uvedla ČTK.

Summit komplikoval už ve čtvrtek v podvečer italský premiér Giuseppe Conte, který se rozhodl zablokovat přijetí celkových závěrů vrcholné schůzky, dokud nebudou zohledněny požadavky Říma k migrační problematice. Nakonec ale následující hodiny jednání přinesly kompromis, který – i když znamená ústup od původního požadavku Itálie, aby ostatní země EU převzaly spoluodpovědnost za migranty ze Středozemního moře – byl pro italského premiéra přijatelný.

Vrcholný summit EU se netýkal pouze migrace. Státníci se například také jednoznačně shodli na uvalení evropských cel na některé americké výrobky v reakci na rozhodnutí USA o clech na dovoz hliníku a oceli z osmadvacítky. Na programu byly také ekonomické sankce vůči Rusku. Představitelé členských států se dohodli, že je prodlouží o další půlrok.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…