Co to ukazuje?! Šafr napadl ČT. Jde o Ukrajinu

19.04.2022 22:52

Ukrajina svádí těžké boje s Ruskem a dávky zbraní ze Západu jsou pro ni rozhodující, aby svou obranu udržela i nadále. Bizarní však podle některých novinářů je, že místo aby tyto dodávky zůstaly utajené, točí o nich Česká televize reportáže, které jsou ve válce jako voda na mlýn ruské straně, hrozí pak, že Rusko podnikne útoky na jejich zničení. Velmi kriticky se na adresu veřejnoprávní televize vyjádřil šéfredaktor webu Forum24 Pavel Šafr.

Co to ukazuje?! Šafr napadl ČT. Jde o Ukrajinu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Šéfredaktor Fora24, Pavel Šafr

Česko posílá vlaky se zbraněmi a municí na Ukrajinu, nebylo by výjimkou, že by některé vlaky s vojenskou pomocí vyhodili ruští vojáci od začátku invaze do povětří. V takové situaci je nepochopitelné, že Česká televize zjišťuje a předává dál informace, jaké zbraně vlaky vezou a jak tyto vlaky vypadají.

V šoku z práce novinářů veřejnoprávní televize zůstává Pavel Šafr, který se k tomuto nešťastnému počínání vyjádřil ve svém tweetu. „Není mi jasné, proč ČT investigativně zjišťuje, jaké zbraně jakými vlaky a po které železnici posílá ČR na Ukrajinu,“ nevychází z údivu.

A dodává: „Vrcholem bylo ukazování, jak takový náš vlak vypadá a jak se pozná, že veze zbraně. Tento styl žurnalistiky je absurdní a nebezpečný,“ upozorňuje důrazně.

 

 

Také bezpečnostní poradce Andor Šándor opakovaně vyzývá k tomu, že tyto dodávky zbraní by měly zůstat naprosto utajené.

Rusko však stále útočí i na západě Ukrajiny, například došlo k útoku na sklad zbraní nedaleko Lvova. Dá se očekávat i další nálet na Lvov? „Pro úspěch Ukrajinců a neúspěch Rusů jsou dodávky ze Západu rozhodující. Ukrajinský průmysl není schopen zásobovat Ukrajinu takovým počtem a takovou kvalitou zbraní, jakou potřebuje k tomu, aby blokovala Rusy, tudíž budeme svědky dalších útoků.

A v tomto kontextu si myslím, že by česká strana neměla o tom hovořit, neměly by být k vidění převážené tanky, neboť tím jen přitahujeme pozornost Rusů k těmto zásobám – a oni je považují za legitimní cíl, a to už řekli několikrát. Budeme svědky takovýchto útoků – a budeme samozřejmě svědky i možná ojedinělých, ale přesto raketových útoků na některá průmyslová zařízení Ukrajiny,“ dodal Šándor v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Rusko zaslalo do Prahy diplomatickou nótu, ve které tvrdí, že Česko nesmí poskytnout třetím zemím techniku sovětské výroby bez svolení Moskvy. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) takové tvrzení odmítl.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) dnes oznámila, že české firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku. „Česká republika byla první partnerskou zemí, kterou ukrajinská strana oficiálně oslovila s požadavkem na vzájemnou spolupráci českých a ukrajinských firem při opravách pozemní techniky, kterou je nutné zprovoznit či která byla poničena v bojích,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Je to podle ní další příklad české pomoci Ukrajině proti agresi Ruska. Česko již dříve poslalo na Ukrajinu zbrojní materiál za více než miliardu korun. Z bezpečnostních důvodů přesný obsah pomoci úřad nekonkretizuje, podle některých informací byla jeho součástí i těžká bojová technika.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…