Co udělá památka UNESCO s Karlovarským krajem? Hejtman má velké plány

29.07.2021 21:33

Česko má nový záznam na seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO, jsou jím lázeňská města na Karlovarsku – Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně. Jak lázně s tímto úspěchem naloží a jak je to změní, přiblížil v pořadu Interview ČT24 hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN). Především ujišťoval, že zápis na seznam světového kulturního dědictví nebude pro lázně znamenat žádné další navýšení ochrany či restrikce. Naopak prý přišel v nejvhodnější možnou dobu, kdy české lázeňství zažívá restart.

Co udělá památka UNESCO s Karlovarským krajem? Hejtman má velké plány
Foto: archiv
Popisek: Petr Kulhánek

Český lázeňský trojúhelník je na seznamu dědictví UNESCO spolu s dalšími lázeňskými městy v Evropě, dohromady jich je jedenáct v sedmi zemích. „V historii UNESCO je to unikátní zápis takto robustního statku, tedy skupiny jedenácti evropských měst na seznam světového dědictví,“ uvedl Kulhánek.

O jejich zařazení ve středu rozhodl výbor světového dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Jde o první tuzemskou přírodní lokalitu na tomto seznamu. „Byla to veliká radost, čekají nás oslavy, kdy budou slavnostně předány certifikáty všem lázeňským městům a kde se sejdou starostové ze všech těch jedenácti měst,“ komentoval pyšně hejtman Karlovarského kraje český úspěch v UNESCO.

Svými slovy přiblížil, co je tak cenného na lázeňských městech, že si vysloužila pečeť Organizace spojených národů. „UNESCO je značka kulturně-historického a přírodního dědictví, je to zdůraznění jedinečnosti každého statku, který je na seznam zapsán. V případě lázeňských měst jde o zdůraznění lázeňské léčby. Lázeňská města lákají své hosty na unikátní léčivé prameny,“ zmínil jednoticí prvek této lázeňské nominace.

Právě v lázních se podle Kulhánka v historii odvíjelo velmi podstatné dění: „Ať už společenské, politické či umělecké. Tento fenomén přetrval u českých lázní až do dnešních dnů. V rámci evropské nominace byly už od počátku české lázně vnímány jako pomyslný etalon evropského lázeňství,“ řekl k úspěchu západočeských lázní.

„Chcete říct, že se v lázních upekla řada politických a obchodních záležitostí?“ zajímal se moderátor Daniel Takáč. „Protože to nebyla tehdy věc ekonomicky jednoduchá, sjížděli se v lázních zejména zámožní a významní hosté. Je logické, že při těchto dostaveníčkách docházelo ke kontaktu mezi těmito osobnostmi. UNESCO posuzuje i věhlas těchto míst, tedy co se v lázních dělo,“ uvedl, že i zde se samozřejmě uzavíraly významné obchody, které ovlivňovaly ekonomiku států.

Vyvrátil obavy, že zápis na seznam UNESCO může lázeňská města spíše zakonzervovat, tedy že se nebudou moct dál vyvíjet a modernizovat. „Ta města jsou pod památkovou ochranou a na tom se nic tímto zápisem nemění, pravidla zůstávají stejná. Samozřejmě budou pravidla bedlivěji dozorována, zdali jsou naplňována, a nejen v rámci památkových orgánů České republiky, ale i ze strany UNESCO, které bude monitorovat péči kulturně-historického dědictví. Ale neznamená to žádné další navýšení ochrany, žádné restrikce,“ ujišťoval.

Jedině co se mění v případě některých lázeňských měst, je prý rozsah jádrové a nárazníkové zóny, kdy konkrétně v případě Karlových Varů šla nárazníková zóna do novější části města, kde se chrání historicky hodnotné vily. „Tam to bude znamenat třeba nějaké omezení při rekonstrukcích těchto domů, tak aby byla zachována právě jejich autenticita,“ upřesnil Kulhánek.

Lázně jako takové podle jeho slov rozhodně budoucnost mají a budou se dál modernizovat. „Lázeňství se modernizuje po celé dekády a má jednoznačně místo ve zdravotním systému. Zdraví se dnes stává velmi důležitou otázkou. Lidé pojímají své zdraví zodpovědněji než v minulosti,“ zdůraznil Kulhánek s tím, jak blahodárně lázně působí na lidi, kteří nemusejí mít ani zdravotní problémy, čímž rozesmál Takáče, který poznamenal: „Tak to je typické lákání klientů, pane hejtmane.“

„Lázeňství jako takové zasáhla v poslední době značně pandemie. Neukázalo to, že až tak důležitou roli nehraje?“ tázal se moderátor. „Pandemie ale nedopadla na lázeňství proto, že by jej odsunula do ústraní, a ztratilo tak na důležitosti. Pandemie sem dopadla proto, že sem lázenští hosté nemohli ani přijet,“ zdůraznil.

Lázeňská zařízení byla ze svého provozu vyřazena na celý jeden rok. „Proto vnímám, že zápis na seznam UNESCO přišel v nejvhodnější možnou dobu, kdy české lázeňství zažívá restart. Bude určitě pomalý a bolestivý... Jaké budou finální účty, je ještě těžké dnes předjímat... V horizontu tří až pěti let jsem ale velkým optimistou, že lázně budou výrazně atraktivnější pro hosty mezinárodní i pro tuzemskou klientelu,“ uzavřel hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…