Co vás trápí: Rozdíly mezi bohatými a chudými

23.05.2012 13:58

Průzkum společnosti STEM ukazuje, že nemalá část společnosti vnímá jako problém napětí mezi bohatými a chudými občany. Toto napětí citelně vnímá až 65% občanů. Toto číslo se přitom příliš neliší od údajů z podobného průzkumu v loňském roce. Klesl ale počet těch, kteří vnímají napětí mezi zaměstnanci a jejich nadřízenými.

Co vás trápí: Rozdíly mezi bohatými a chudými
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Levicová opozice prakticky od počátku vlády premiéra Petra Nečase (ODS) tvrdí, že vláda neustále prohlubuje příkop mezi bohatšími a chudšími občany. Průzkum společnosti STEM ukazuje, že se na to velmi podobně dívá většina občanů Česka. Lidé vnímají také rozdíly mezi zaměstnanci a jejich šéfy, nebo napětí mezi národnostními skupinami.

Kleslo napětí mezi zaměstnanci a jejich šéfy

„Nejčastěji lidé vnímají napětí v socioekonomické a socioprofesní sféře – jednak mezi bohatými a chudými, jednak mezi vedeními podniků a organizací a zaměstnanci. V obou těchto oblastech označily bezmála dvě třetiny respondentů (65 %, resp. 60 %) napětí za velmi nebo poměrně silné. Zhruba polovina registruje silné napětí mezi národnostními skupinami, nebo mezi lidmi s různými politickými názory (54 %, resp. 53 %),“ stojí v průzkumu.

Celý průzkum ZDE

Na druhé straně však průzkum ukázal, že lidé nevnímají nijak fatálně rozdíly mezi městy a venkovem nebo mezi mladší a starší generací. Ještě v době zatím posledních sněmovních voleb řada odborníků varovala před narůstajícími generačními rozpory, ke kterým mohl přispět tehdy rozšířený klip „přemluv bábu". Generační problémy vnímá jako problém jen 39% dotázaných.

Je třeba dodat, že ve srovnání s podobným průzkumem z loňského roku se názory obyvatel nijak výrazně nezměnily. O osm procent se ovšem snížil počet lidí, kteří citelně vnímají rozpory mezi zaměstnanci a jejich šéfy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…