Co vládní strany slibovaly? Nízké daně i valorizaci důchodů. Teď je vše jinak

12.04.2012 19:32

Máte to, co jste si zvolili, říká se často. Pod taktovkou Nečasovy vlády se ovšem zdá, že to není tak docela pravda. Zachování nízkých daní i nárůst valorizace důchodů, to i mnohé další stojí v předvolebních slibech, které vládní strany posléze s lehkým srdcem hodily za hlavu.

Co vládní strany slibovaly? Nízké daně i valorizaci důchodů. Teď je vše jinak
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Koaliční vláda se dohodla o svém pokračování. Zatím tedy nepadne

Porovnání předvolebních programů s úsporným balíkem pro roky 2013 a 2014 uveřejnil server iDNES.cz. Program občanských demokratů například sliboval rovnou daň z příjmu, zpřehlednění daňových zákonů a nízké daně, které měly snížit motivaci k daňovým únikům. Ve skutečnosti se nyní vláda dohodla na tom, že lidé s příjmy přesahujících sto tisíc korun zaplatí dalších sedm procent navíc.

Svých předvolebních slibů se nedrží ani nová strana TOP09, v níž vkládali důvěru hlavně někdejší zklamaní voliči ODS. „Vláda nechce rozhodně daně zvyšovat, proto musí velmi rozhodně snižovat rozpočtové výdaje,“ přesvědčovala tehdy voliče TOP09. Zároveň nynější ministr financí Miroslav Kalousek sliboval valorizaci důchodů dle stávajícího mechanismu, což se nejen nestalo, ale naopak pouze o pověstný fous unikly starobní důchody totálnímu zmražení. Oproti předpokládaným 428 korunám tak příští rok vzroste průměrný důchod pouze o 156 korun.

O ochotě Věcí veřejných dodržet předvolební sliby si veřejnost udělala obrázek již dříve. „Daň z přidané hodnoty - ponechat pro následující dva roky sazby 10 procent a 20 procent,“ slibovala strana před volbami. Ve skutečnosti kývli zástupci nejmenší vládní partaje na zvýšení DPH na 15 a 21 procent. Navíc původně VV slibovaly naprosto jiný model financování církví, případně dalších neziskových sektorů. „Konkrétně navrhujeme, aby mohl daňový poplatník odvádět dvě procenta ze zvýšené daňové sazby do oblasti, kterou si zvolí - kultura, sport, církve nebo neziskový sektor,“ popsaly svůj záměr před volbami Věci veřejné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…