Co zůstane po Babišově garnituře? Prožrané desetiletí, udeřil politolog

30.07.2021 9:23

Pokud Andrej Babiš znovu vyhraje sněmovní volby, stane se nejdéle sloužícím polistopadovým premiérem. Už nyní je však podle politologa Stanislava Balíka jeho politický odkaz až neuvěřitelný: „Bezcitný miliardář tu zanechal ztracené desetiletí,“ říká v rozhovoru pro Reflex.cz.

Co zůstane po Babišově garnituře? Prožrané desetiletí, udeřil politolog
Foto: STAN
Popisek: Stanislav Balík, děkan FSS Masarykovy univerzity

Vzhledem k extrémní krátkosti období mezi koncem prázdnin a volbami může podle Balíka rozhodovat i jenom povedený nebo pokažený start takové poprázdninové kampaně. Společnost se podle něj mění a lidé přestávají důvěřovat velkým stranám, které by integrovaly více společenských proudů.

V tomto směru jsou podle Balíka obě české předvolební koalice nesmírně důležitým momentem, který pomáhá zasypávat některé příkopy ve společnosti. „Možná nejodvážnějším momentem voleb 2021 je koalice SPOLU, která se pokouší – za cenu velkého vnitrostranického rizika přesvědčit pravostředové voliče, že spolu nemusíme souhlasit ve všem, abychom mohli být na jedné lodi,“ míní politolog.

Celý rozhovor najdete ZDE

Určujím znakem tuzemské politiky se zřejmě staly emoce na straně voličů i politiků. Balík spatřuje velký problém v tom, že reforma důchodů či zdravotnictví kvůli stárnutí populace málokoho veřejně skutečně zajímá a když, tak politici o nich mluví jen opatrně obecně, aby nepřišli o své voliče.

Varuje proto, co nám po Babišově vládě zůstane: „Už dlouhá léta se česká politika velkým strukturním tématům fakticky vyhýbá. Co nám zůstává po garnituře Babiše, Schillerové, Sobotky, Hamáčka? V čem posunuli velké otázky nejenom důchodů a zdravotnictví, ale i koncepce vzdělávací či energetické politiky? V ničem, jde o promarněné, ztracené a vlastně s prominutím ‚prožrané‘ už skoro desetiletí,“ říká.

Do jisté míry si za to můžeme sami, jelikož je pro nás čím dál častěji určujícím znakem dobrého či špatného politika jeho zábavnost či nudnost. Člověkem s dobrými předpoklady pro exekutivní či legislativní funkci pro nás podle něj není bohužel ten, kdo něco ve veřejné či soukromé sféře dokázal, ale ten, kdo zajímavě či exoticky vypadá, kdo je zábavný, kdo mluví jazykem čtvrté cenové skupiny apod.

Rozhodně podle něj tak není vyloučené, že Andrej Babiš znovu vyhraje volby a stane se tak nejdéle sloužícím premiérem. „K tomu bude muset sestavit vládu a alespoň dalšího půldruhého roku ji vést – Václav Klaus byl premiérem pět a půl roku. Není vyloučené, že této mety dosáhne. Jen bych byl opatrný v předpokladu, že úspěšnost se měří počtem let ve funkci,“ podtýká Balík.

Nicméně už nyní je prý Babišův politický odkaz až neuvěřitelný. „Komunistická a udavačská minulost nejsou s odstupem několika desetiletí dehonestující. Šikovný marketing a situování se do obyčejného ‚pána z lidu‘ může být úspěšné i u bezcitného miliardáře; že závist a nenávist, které vyvolává vůči jiným společenským skupinám, mohou šikovně překrýt jeho vlastní minulost i současnost,“ dodává s tím, že je dobré počkat si na skutečný výsledek voleb a nevycházet z podivných průzkumů veřejného mínění, z nichž valná část se stejně s volebními výsledky většinou dramaticky rozchází.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…