Copak Merkelová nevidí, co se děje? Velmi vypjatá atmosféra v povolebním Německu

19.09.2016 12:54

ParlamentníListy.cz přinášejí reakce německých médií na zemské volby v Berlíně. Komentátoři deníků Rheinischen Post, Süddeutsche Zeitung a týdeníku Spiegel si všímají především neúspěchu koaličních stran CDU a SPD. Neshodnou se ovšem na tom, do jaké míry další neúspěch CDU v Berlíně ovlivní politickou budoucnost kancléřky Angely Merkelové.

Copak Merkelová nevidí, co se děje? Velmi vypjatá atmosféra v povolebním Německu
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Šéfredaktor německého deníku Rheinischen Post Michael Bröcker tvrdí, že představitelé SPD a CDU i po neúspěchu v zemských volbách v Berlíně odmítají vnímat realitu. „Stejně jako při volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku, Sasku-Anhaltsku a Bádensku-Württembersku také po volbách v Berlíně slyšíme z úst představitelů velké koalice vyhýbavé komentáře. Přitom k popisu volebního výsledku v Berlíně se nejlépe hodí slovo ‚žalostné‘, jak říkal Wolfgang Schäuble.“

Bröcker zmiňuje, že SPD a CDU dají v Berlíně dohromady jen asi 40 %, což je pro obě strany katastrofa. „Pro CDU jde o historicky nejhorší výsledek. Jde přitom zrovna o Berlín, kde kdysi na pozici starosty působil legendární Richard von Weizsäcker. Uvědomuje si vůbec Merkelová, co se děje?“ podivuje se německý novinář a dodává, že SPD a CDU ztratily voliče ve všech společenských vrstvách.

Anketa

Má předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker vaši podporu?

2%
98%
hlasovalo: 7495 lidí

Šéf SPD Sigmar Gabriel podle Bröckera využívá každé možnosti, jak se pustit do kancléřky Merkelové. „Netýká se to zdaleka jen migrační krize a dohody TTIP. Jako rozzlobené děti na pískovišti se chovají mezi sebou i představitelé CSU a CDU. Bez viny v neposlední řadě není ani samotná kancléřka, která odmítá přijmout jakoukoli sebekritiku a nechce nic řešit. Kdy se konečně vůdci SPD a CDU probudí? Parlamentní volby se kvapem blíží!“ uzavírá Bröcker.

Komentátorka Süddeutsche Zeitung Hannah Beitzer ve své analýze konstatuje, že úbytek hlasů SPD a CDU není zapříčiněn jen samotnou existencí AfD a migrační krizí. „Mnozí voliči obou vládních stran totiž volili v Berlíně ryze levicové strany a samotné CDU zase přetáhla část voličů FDP. Jedním z důvodů takového výsledku je také fakt, že CDU a SPD nedokázaly v zemském sněmu příliš dobře spolupracovat. Mezi vůdci obou stran vládla značná řevnivost,“ píše Beitzer.

„Koalice CDU a SPD se chovala při řešení mnoha problémů velmi neprofesionálně a to rozhodně není to, co od svých politiků Berlíňané očekávají. Město se potýká s obrovskými problémy. Jedním z nich je nespokojenost obyvatel města s nefunkčností úřadů, které nejsou schopny vyhovět potřebám stále rostoucí populace. Téměř každý Berlíňan se musel při vyřizování svých záležitostí potýkat s nekonečně dlouhými frontami. Nová koalice bude muset změnit mnohé.“ 

Na rozdíl od Bröckera tvrdí člen redakční rady týdeníku Spiegel Roland Nelles, že pro kancléřku se toho ani po dalším neúspěchu CDU v zemských volbách příliš nemění. „Nízký volební zisk SPD v Berlíně ukazuje, že ani socialisté nejsou v žádné velké pohodě. Voličská základna CDU navíc v porovnání s SPD zůstává stále stabilní. Soupeřům Merkelové se také začíná krátit čas. Čím blíže jsou parlamentní volby, tím obtížnější by bylo ji v čele CDU nahradit někým jiným,“ soudí Nelles.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…