Covid: Kapacity pro nemocné budou, uklidňuje Vojtěch. A odkryl pozadí demise

14.10.2020 22:35

Situace v Česku je kvůli šíření koronaviru podle ministra vnitra vážná a dále se zhoršuje. Dalo se podzimní vlně zabránit? O tom v pořadu Interview hovořil bývalý ministr zdravotnictví a dnes poslanec Adam Vojtěch (nestr. za ANO), který cítí částečně odpovědnost za to, v jakém stavu dnes země je. „Byl jsem ale jako samotný voják v poli,“ uvedl. Nynější opatření považuje za správná a prozradil, že předávání vyznamenání na Hradě by v roli ministra povolil.

Covid: Kapacity pro nemocné budou, uklidňuje Vojtěch. A odkryl pozadí demise
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

V úvodu Vojtěch zopakoval svou chybu, kdy ještě jako šéf resortu zdravotnictví neprosadil svůj návrh týkající se nošení roušek od 1. září. „Byla chyba, že jsem to neprosadil, faktem ale je, že v tom klíčovém momentu nebyla jednotná ani odborná veřejnost, která o plošném zavedení roušek spolurozhodovala,“ připomněl s tím, že i opozice tehdy říkala, že jde o tupé řešení.

Anketa

Souhlasíte s důvody, proč Daniel Hůlka vrátil státní vyznamenání?

21%
67%
hlasovalo: 22718 lidí

Cítí nyní zodpovědnost za to, v jakém stavu dnes Česko je? „V těchto dnech přemýšlím nad tím, co jsem mohl udělat lépe a jinak... spíše jde o věci, které se mi nepovedly prosadit. Byl jsem jako sám voják v poli. Nějakou míru odpovědnosti také nesu,“ řekl s tím, že vždy dělal, co bylo v jeho maximu, a podle nejlepšího svědomí a vědomí.

Moderátorkou Světlanou Witowskou byl dotazován, co dělal během prázdnin, kdy epidemiologvé varovali před druhou vlnou. „Situace během léta byla klidná, byla velmi regionální, ve většině krajů byly nulové přírůstky. Nebyl náznak toho, že se řítíme do průšvihu,“ uvedl Vojtěch.

Anketa

Akceptujete nově vyhlášená vládní opatření?

80%
20%
hlasovalo: 24784 lidí
Epidemiolog a bývalý vládní poradce Rastislav Maďar se v jednom z pořadů České televize nechal slyšet, že premiér o riziku zhoršení situace v případě pozdního zásahu věděl a měl písemné informace o tom, že bez zásahu se bude situace rychle zhoršovat. „Nevím, jakou konkrétně informaci myslí, zda premiér Babiš něco takového dostal,“ reagoval poslanec Vojtěch.

Zhoršení se podle něj však dalo předpokládat. „Po prázdninách se děti vracely do školy, lidé do práce, bylo jasné, že bude větší počet případů. Byl jsem ale překvapen, že počet vzrostl raketově v tak krátké době,“ doplnil exministr zdravotnictví.

Neodsouvala vláda některá opatření právě proto, aby je nemusela zavést před krajskými a senátními volbami? „Já jako tehdejší ministr to za sebe můžu zcela vyloučit. Žádné volby jsem v úvahu při řešení covidu neměl,“ sdělil.

„Byl jsem často předmětem kritiky, že nejsem schopný to řešit, a byly různé výzvy k odstoupení,“ vysvětlil znovu, proč se rozhodl rezignovat na svou ministerskou funkci. Odmítá, že by byl důvod ten, že mu premiér Andrej Babiš nenaslouchal. „Chtěl jsem jen dát prostor někomu dalšímu k návrhu řešení, která budou podle všech lepší, než jsem navrhoval já,“ doplnil.

Nyní věří, že české zdravotnictví je dostatečně robustní, aby situaci zvládlo. „Pokud se budou odkládat operace, které mohou počkat, tak se nic zásadního nestane. V tomto směru kapacity pro závažně nemocné budou,“ konstatoval.

Současná opatření vyhodnocuje jako správná. „Plně je podporuji, a kdybych byl ministrem zdravotnictví, podobná opatření bych rovněž navrhoval,“ sdělil s tím, že udělat taková razantní opatření bylo v této době snadnější.

Na přetřes přišlo téma oslav na Pražském hradě 28. října. Pokud by byl nyní Vojtěch v roli ministra, vyznamenání na Hradě by prý povolil. „Za vhodné bych nepovažoval, pokud by tam byli hosté a recepce. Ale pokud tam bude pouze pan prezident a ti, kterým bude státní vyznamenání uděleno, tak je to akceptovatelné,“ sdělil Vojtěch závěrem svůj názor na konání této události.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …