Covid šíří pětina nakažených! Ostatní skoro ne. Nové zjištění

08.10.2020 11:17

Od chvíle, kdy se nemoc covid-19 rozšířila z Číny do celého světa, vědci věnovali pozornost reprodukčnímu číslu R, které říká, kolik dalších lidí nakazí nositel viru. Zdá se však, že existuje ještě důležitější parametr, který u koronaviru není dobré pouštět ze zřetele. Jde o tzv. rozptylové číslo - k.

Covid šíří pětina nakažených! Ostatní skoro ne. Nové zjištění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letné bylo zřízeno volební místo pro občany s pozitivními testy na Covid 19

Česká republika je dnes smutným premiantem EU v rychlosti, jakou naší populací letí koronavirus. Jen za středu se virem nově nakazilo přes 5300 lidí. Ministr zdravotnictví Roman Prymula už upozornil, že v pátek představí sadu restriktivních opatření, s jejichž pomocí chce šíření nemoci covid-19 zbrzdit.

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí

Ukazuje se však, že vedle reprodukčního čísla bude dobré sledovat i rozptylové číslo - k, které napoví, kdy a kde se člověk nejpravděpodobněji nakazí.

Studie ukazují, že koronavirus se chová jinak než klasická chřipka. Rozptylové číslo je u něj odlišné, upozornila Česká televize na svém webu.

Případy z jara tohoto roku z USA či z Jižní Koreje ukazují, že se koronavirus vydatně šíří např. při zpěvu v uzavřených prostorách, třeba v kostele. Jeden člověk - nositel koronaviru - nakazil při zpěvu v kostele přes 50 dalších lidí.

Asi 10 až 20 procent nakažených jsou velkými šiřiteli viru, zatímco ostatní lidé, kteří virus chytí, ho šíří jen málo. A v tom se právě koronavirus liší od šíření chřipky, při kterém superpřenašeči nehrají zdaleka tak velkou roli jako právě u koronaviru.

Koronavirus SARS měl podle studie v časopise Nature hodnotu k ve výši 0,16, MERS asi 0,25 a epidemie španělské chřipky kolem 1,0. To znamená, že u ní mělo šíření skrze clustery mnohem menší vliv než u koronavirů ve 21. století,“ uvedla ČT.

Přesnou hodnotu rozptylového čísla u nejnovějšího typu koronaviru zatím vědci nespočítali, ale zdá se, že tento virus sází právě na superpřenašeče.

„Asi 10 procent nakažených je zodpovědných za 80 procent šíření,“ uvedl pro časopis Science jeden z autorů letní studie mezinárodního vědeckého týmu Adam Kucharski.

Prozatím se zdá, že koronaviru svědčí právě zpěv a déle trvající hovor v nepříliš dobře větraných prostorách.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …