Covid u starých: Příroda s tím nepočítala. Proto je to zlé, říká doktor

16.11.2020 7:02

Nemoc covid-19 pravděpodobně prodělalo mnohem víc lidí, než ukazují oficiální statistiky. Toto onemocnění totiž mohl člověk prodělat, i když mu teď v krvi nekolují protilátky. Buňky si virus pamatují a v případě, že se koronavirus znovu objeví, tělo reaguje. Doktor Šinkora se v rozhovoru pro Deník N rozhodl popsat, jak taková buněčná imunita a reakce na setkání s koronavirem vypadá a proč jsou staří lidé ohrožení víc, než mladí. A co provedla globalizace.

Covid u starých: Příroda s tím nepočítala. Proto je to zlé, říká doktor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Imunolog Jiří Šinkora v rozhovoru pro Deník N prohlásil, že se člověk mohl setkat s koronavirem a onemocnět, i když v těle nemá protilátky. Ty totiž mohly časem vymyzet, ale to neznamená, že se tělo nebude umět bránit.

Šinkora upozorňuje, že do těla se nevejde úplně všechno najednou, a člověka neohrožuje jen koronavirus, ale to prý neznamená, že by si ho tělo nepamatovalo, když už se s ním setkalo.

Vedle protilátek ale podle Šinkory hraje důležitou roli i bunečná imunita.

„Jde o T-lymfocyty, které pro představu přirovnávám ke klíčům, jež kontrolují jakési pomyslné zámky na každé buňce v lidském těle, a když najdou zámek, který do těla nepatří, ihned ho zlikvidují,“ uvedl imunolog.

Když lymfocyty narazí na cizí zámek nebo buňku bez zámku, likvidují ji. A pak se usadí třeba někde v uzlinách a vyčkávají, jestli se onen virus náhodou neobjeví znovu. A v oné vyčkávací fázi nemusí lékařské testy odhalit, že už člověk nemoc covid-19 prodělal.

„Problém je v tom, že SARS-CoV-2 je novinka. Pro dítě to problém není, protože si nový klíč vygeneruje v brzlíku. Staří lidé ale nemají pořád nové klíče, protože brzlík už pracuje méně nebo vůbec ne. Někdy se ale může stát, že v takovém případě mohou zaskočit klíče proti jiným koronavirům, které organismus potkal už dříve,“ rozvedl svou myšlenku pan doktor.

„ U mladších lidí někdy může dojít k reakci, které se říká cytokinová bouře, ta vzniká právě u lidí, kteří mají „příliš dobrou“ T-buněčnou imunitu. Když jsme mluvili o tom, že organismus okamžitě nelítostně zabíjí vše cizí – ono to zas tak okamžitě není. K dispozici je ještě celá řada kontrolních mechanismů, kterými se organismus ještě ujišťuje – hlavně při tom prvním setkání –, že nejde proti vlastním buňkám, protože když se jednou rozhodne, pak už není návratu. A někdy právě tyto kontrolní mechanismy mohou selhat a to pak může vést k situacím, že organismus je ničen vlastním imunitním systémem,“ pokračoval.

V další obranné linii si pak tělo vytváří protilátky, které virus obstoupí a nedovolí mu, aby tělu škodil. Tato odpověď lidského těla však prý zabere nějaký čas a virus má nějaký prostor na to, aby škodil. A tady má asistovat vakcína, která pomůže s tvorbou protilátek.

Pak je tu ale ještě jedna věc, evoluce při přípravě obrany na virus podle pana doktora nepočítala s globalizací a s tím, že se některé viry mohou šířit tak rychle a tak plošně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…