Čtěte, co říkal vlajkařský otec Karla Schwarzenberga o Židech

26.01.2013 7:20

V rámci prezidentské kampaně se rozpoutala debata o členství otce Karla Schwarzenberga ve fašistické Vlajce. Přečtěte si, co říkal otec nynějšího předsedy TOP 09 Karel Schwarzenberg o Židech.

Čtěte, co říkal vlajkařský otec Karla Schwarzenberga o Židech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Literární historik Martin C. Putna v knize Torzo díla, kde jsou publikovány články a práce Karla Schwarzenberga staršího –otce nynějšího ministra, uvádí že otec nynějšího předsedy TOP 09 se sám několikrát v korespondenčním styku s rakouským publicistou Friedrichem Tolbergem označuje za „antisemitu“, „vyučeného antisemitu“, za „starého antisemitu“.

Zde si můžete přečíst pár citátů, jak otec nynějšího kandidáta na prezidenta, člen prvorepublikové fašistické a antisemitistické Vlajky, smýšlel o Židech:

„Neboť i v Anglii je židovská otázka - ač se o tom na pevnině neví. V Anglii ovšem Žid není jako třebas ve Francii agentem levice a revoluce, nýbrž naopak je význačnou složkou oné kapitalistické smetánky, která právě svou existencí, činností a způsobem života revoluci provokuje. V Anglii, jak známo, Židé se vetřeli i mezi panstvo...“ (ze samostatné publikace vydané pod jménem Bojna ve dvou svazích nákladem Národní výzvy v Praze v letech 1936 a 1937)

Určitý sklon k protižidovství je nutnou součástí tradicionalistické mysli

„Tak také do svého domu spíš pozvu svého německého bratrance nežli kolemjdoucího náhodou černocha. Ale nesmím černocha zotročit; a nesmím vzít Židu právo na život, a dáti mu méně, než lidskost a spravedlnost menšině přiděluje. Naopak Žid nesmí se vyskytovat v místech, příslušejících státnímu národu. Jestliže totiž jsme varovali Židy, aby se vůbec příliš neukazovali, dvojnásob musí se vystříhat, aby se neukazovali na místech neočekávaných. Nic tak nevzbuzuje antisemitism, jako když člověk prohlíží nějakou oficiální instituci své vlasti, nebo politickou organizaci svého národa, a z ničehonic se zrakům objeví gestikulující postavička Asiata. A pak nechať se Židé neukazují v prvých řadách boje proti nacionalismu. Nepomohou si tím, a právo na to nemají, dokud nesprovodí ze světa židovské "kde domov můj" - nesrovnatelný žalm ´U řek babylonských´.“ (Karel VI. Schwarzenberg, in: Řád IV/1937)

„Nejenom to, avšak s hrůzou pozorující tyto plody naší krve, budeme méně náchylní přičítati všem Židům židovské zločiny. Zde ovšem je pravda, že sama židovská soudržnost ztěžuje nám klidné rozsuzování. Je jistě nepřípustno činiti každého Žida odpovědným za hladomor na Ukrajině; ale mnohem snáze se vyhnu této chybě, až objevím nějakého Žida, který bude Trockému nadávat a litovat Wrangelovy porážky...“ (Karel VI. Schwarzenberg, in: Řád IV/1937)

„Určitý sklon k protižidovství, jakožto obranná reakce, jakožto obranná reakce nedůvěřivosti, je zajisté nutnou součástí tradicionalistické mysli. To jest důkaz docela přirozený, tedy zdravý.“ (Karel VI. Schwarzenberg, in: Řád IV/1937)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…