Čtyři z pěti statutárních měst Ústeckého kraje už mají koalici

24.10.2014 17:35

Ve čtyřech z pěti statutárních měst Ústeckého kraje se zástupci politických stran a hnutí už domluvili na sestavení koalic. Zatím posledním městem, kde byla uzavřena dohoda, je Děčín. Jednání naopak stále pokračují v Teplicích, kde je situace nejsložitější. Rozhoduje se, zda Jaroslav Kubera, jenž dovedl zdejší ODS k volebnímu vítězství, uhájí i po dvaceti letech funkci primátora.

Čtyři z pěti statutárních měst Ústeckého kraje už mají koalici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Teplice

V Ústí nad Labem se na koalici dohodlo vítězné hnutí ANO s hnutím PRO! Ústí, které skončilo druhé. V sedmatřicetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 20 mandátů, ANO jich ve volbách získalo 12, PRO! Ústí osm. Primátorem bude lídr vítěz voleb Josef Zikmund. ANO bude mít i všechny čtyři starosty městských obvodů. Zikmund vystřídá Víta Mandíka z ČSSD, který se spolu s dalšími čtyřmi sociálními demokraty ocitne v roli opozičního zastupitele. Pět mandátů získala i KSČM, tři má po volbách ODS a po dvou TOP 09 a Ústecké fórum občanů.

Mostu bude v následujících čtyřech letech vládnout koalice vítězných Severočechů Most s 18 mandáty, hnutí ANO (šest mandátů) a KSČM (pět mandátů), která bude mít v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu dohromady 29 hlasů. Jméno budoucího primátora zástupci koalice zatím oficiálně nesdělili. Podle informací ČTK by se jím mohl stát Jan Paparega ze Severočechů. Dosud vládnoucí Sdružení Mostečané Mostu, které získalo deset mandátů, odchází po osmi letech do opozice. Tam budou ještě ČSSD a ODS (po třech mandátech).

V Chomutově bude v následujícím volebním období vládnout koalice hnutí PRO Chomutov s osmi mandáty, hnutí ANO (také osm mandátů) a KSČM (šest mandátů), v pětatřicetičlenném zastupitelstvu tedy bude mít 22 křesel. Kandidátem na primátora je lídr vítězného PRO Chomutov Daniel Černý. Dosavadní primátor Jan Mareš z ČSSD spolu se svými sedmi stranickými kolegy odchází do opozice, kde je ještě hnutí Nový sever s pěti mandáty.

V Děčíně bude pravděpodobně primátorkou Marie Blažková z ANO

V Děčíně vítězné hnutí ANO, které získalo sedm mandátů, vytvořilo koalici s Volbou pro město (VPM) se šesti mandáty a volebním uskupením ODS a hnutí Pro sport a zdraví, které má čtyři mandáty. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu tak bude mít nová koalice 17 mandátů. Kandidátkou na primátorku je volební jednička hnutí ANO Marie Blažková. ČSSD dosavadního primátora Františka Pelanta se šesti mandáty odchází do opozice, kde budou i KSČM (čtyři mandáty) a TOP 09 (jeden mandát).

Ústecký krajský soud eviduje už 22 podnětů na prozkoumání průběhu a výsledků obecních voleb. K soudu dorazila už tři podání, která se týkají Bíliny na Teplicku, kde se podle podle některých iniciativ kupčilo s hlasy. Dvě podání jsou z Chomutova, kde je také podezření na nakupování hlasů. Další podněty se týkají například Lovosic a Štětí na Litoměřicku, návrh ve volebních věcech podalo společně s dalšími lidmi i končící vedení Rumburku na Děčínsku. V osmi městech prověřuje možnou korupci policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…