Cukr „v akci“? Květák za 90 Kč! A víc. Češi účtují s ministrem

28.02.2023 7:54 | Ze sítí

Ceny potravin za minulý rok rapidně zdražily, v některých případech až skokově. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula má za to, že hlavní viník jsou řetězce, které si navýšily marže. A jejich chování chce řešit s Úřadem na ochranu hospodářské soutěže. Konkrétně mu jde o to, že jeden řetězec prodává zákazníkům bez věrnostní karty cukr za 40 Kč a „v akci“ za 33 Kč. Také vyzval spotřebitele, aby nekalé praktiky řetězců hlásili. Do komentářů mu už přistály fotografie vysokých cen. Nahlášen mu byl třeba květák za 90 Kč.

Cukr „v akci“? Květák za 90 Kč! A víc. Češi účtují s ministrem
Foto: Václav Fiala
Popisek: Český Lidl

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31652 lidí
Česko stále trápí vysoké ceny, i u položek běžné spotřeby. Podle ministra Zdeňka Nekuly za to z velké části nesou vinu obchodní řetězce. A rozhodl se jednat a podat podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Jde o již několikrát řešený cukr.

„Začátkem února např. jeden z obchodních řetězců inzeroval slevu cukru z téměř 40 Kč na 33 Kč za kg, tedy na cenu, která je v dnešní době běžná – není to tedy žádná sleva. Podali jsme proto podnět, konkrétně České obchodní inspekci, aby prověřila, zda nešlo o klamání zákazníka,“ popsal Nekula prohřešek jednoho nejmenovaného řetězce, kterým ovšem podle obrázku zřejmě bylo Tesco, protože i přes rozmazání jsou vidět slova: S Clubcard.

Cukr za 40 Kč pro zákazníky bez věrnostní karty

Nekula se v tomto ohledu opírá o data Českého statistického úřadu, který eviduje skokový nárůst ceny cukru mezi zářím a říjnem minulého roku. Ještě v září stál v průměru cukr 18 korun a dvacet haléřů. O měsíc později to ale bylo 30 korun padesát haléřů. Ovšem ceny výrobců vzrostly pouze o čtyři koruny. Takže zatímco v září řetězec na kilogramu cukru vydělal pět korun, nyní je to korun dvanáct.

Krystalový cukr je také položkou, která z potravin dle ČSÚ zdražila nejvíce.

Statistiky ČSÚ

Ministr se také rozhodl zapojit spotřebitele a vyzval je, aby zasílali podněty „na nekalé či nemorální chování obchodních řetězců, výrobců potravin či zemědělců“. „Podněty projdeme, přidáme k nim ty, které už máme, a osobně je zanesu předsedovi Mlsnovi na jeho úřad a požádám ho, aby je prošetřil,“ slibuje Nekula, že podněty předá ÚOHS.

Ačkoliv by lidé k hlášení měli využívat e-mail, někteří se rozhodli hlásit už v komentářích. Konkrétně cenu paprik, rajčat a okurek, kde červené papriky stojí 140 korun, salátová okurka 35 korun, cherry rajčata za 75 korun a světlé pariky za 110 korun.

Na twitteru pak pod Nekulův příspěvek přistál květák za 90 korun.

Že v Česku řetězce zákazníka odírají, se ukazuje na srovnání cen ve stejném řetězci v Česku a za hranicemi v Německu. V Bavorsku vyjde podle reportáže PL kilo brambor na 17 Kč. V Plzni na 32 korun.

Kromě toho, cena právě u salátových okurek v Česku vystřelila nahoru. Nyní je v podstatě stejná jako v Bavorsku. Tam je ale cena salátové okurky stejná už dlouho. Český zákazník teď platí také stejnou cenu cukru a mouky jako v Německu. Jenže ta německá se také udržela. Papriky jsou v Německu o něco levnější. A máslo je rozhodně levnější. Tzv. Penny-máslo je v Bavorsku za 40 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Srovnávání s Bavorskem ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSaJe , 28.02.2023 9:11:28
Nechápu to srovnávání cen u nás s cenami v zahraničí. Jak může někdo srovnávat cenu, např. okurky, u nás s cenou okurky v Bavorsku. Co to je za objektivní informaci ? Důležité snad je, kolik okurek koupí "bavorák" ze svého platu a kolik čech ze svého platu ! Pokud u nás stojí 35,- a v Bavorsku 35,- ještě neznamená, že jsme na tom stejně ! Pokud "bavorák" dosáhne svým příjmem na cca 1500 okurek a čech na cca 800 okurek, tak jaká-pak stejná cena (?) Že je cena stejná v Bavorsku i u nás není proto relevantní ! Zase nás někdo oblbuje !!!

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …