Čunek nemusí být zvolen do vedení Senátu, naznačil Vícha

21.11.2012 12:55

Bývalý šéf KDU-ČSL a někdejší vicepremiér Jiří Čunek by nemusel být zvolen místopředsedou Senátu, byť ho na tuto funkci navrhl senátorský Klub pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí. Naznačil to dnes předseda senátorů ČSSD Petr Vícha, podle něhož na zvolení Čunka ani v ostatních frakcích nepanuje jednotný názor. Pokud by se Čunek do vedení horní komory nedostal, klub by musel najít náhradu.

Čunek nemusí být zvolen do vedení Senátu, naznačil Vícha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Předseda klubu Petr Šilar (KDU-ČSL) řekl ČTK, že nezvolením Čunka by dohoda senátorských frakcí o povolebním uspořádání „byla de facto porušena". Zástupci klubů by se podle něj museli znovu sejít a volba místopředsedů by musela být dokončena až v prosinci, uvedl.

Výsledek volby přijmu

Vícha řekl, že sociální demokraté se nominací Čunka zabývali na zasedání svého klubu. „Zaznamenal jsem od svých kolegů ze Zlínského kraje poměrně negativní zkušenosti z ustavujícího zastupitelstva v tomto kraji. Výhrady vzneseny na klubu byly a členové klubu se samozřejmě po této diskusi nějakým způsobem rozhodnou," řekl Vícha.

Čunek k tomu ČTK řekl, že „jestliže to někteří tak vidí, tak to tak bude" a že výsledek volby prostě jen přijme. Za úsměvnou a malichernou označil argumentaci, že prý vzbudil negativní dojem při zasedání zastupitelstva Zlínského kraje. Připomněl, že se zasazoval o to, aby demonstrující odpůrci nynější zlínské koalice ČSSD, KSČM a zemanovců fyzicky nezmařili volbu nového krajského vedení, byť jinak s jejich postojem souhlasil.

Vícha připomněl, že volby místopředsedů Senátu budou tajné. „Náš klub má absolutně volné hlasování. Bude-li pan Čunek zvolen, pak tedy bude zvolen. Když nebude zvolen, platí dohoda, že klub KDU-ČSL má právo na nominanta," dodal Vícha. Klub na protest proti Čunkově nominaci již dříve opustila bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ), která se o funkci místopředsedkyně Senátu ucházela neúspěšně.

Čunek za Pitharta

Čunek by měl ve vedení Senátu nahradit svého stranického kolegu Petra Pitharta, který už senátorský mandát letos neobhajoval. Měl by být jediným nováčkem ve vedení horní komory. Předsedou má zůstat Milan Štěch, místopředsedy Alena Gajdůšková, Zdeněk Škromach (všichni ČSSD) a Přemysl Sobotka (ODS). Občanští demokraté kvůli volebnímu úbytku deseti senátorů ztratili jedno místo ve vedení horní komory. Její rozpočet tím ušetří jen na platu včetně výdajů na pojistné přes 815.000 korun ročně, uvedla na dotaz ČTK senátní tisková tajemnice Pavlína Heřmánková.

Povolební uspořádání horní komory vychází z dohody čtyř senátorských klubů a z principu poměrného zastoupení, uvedli Vícha a Štěch. ČSSD s 46 senátory má vést sedm z devíti senátních výborů a dvě z šesti komisí. ODS s 15 senátory uhájila jeden výbor z původních tří a všechny tři komise, devítičlenný klub KDU-ČSL a nezávislých získal zbývající výbor a ústavní komisi, do níž nominoval svou bývalou členku Wagnerovou.

Naprázdno vyšel pětičlenný Klub Starostové a Ostravak, který ztratil vedení dvou komisí včetně rušené komise pro ochranu soukromí. Náplň její práce mají podle Štěcha převzít výbory ústavně právní a pro lidská práva.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…