Čunek ostře do Zemana: Chtěl zastrašit Ústavní soud, ale nevyšlo mu to

06.02.2021 19:10

Někdejší hejtman Zlínského kraje a stále aktivní senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) se rázně zastal Ústavního soudu ČR a uštědřil slovní štulec prezidentovi Miloši Zemanovi.

Čunek ostře do Zemana: Chtěl zastrašit Ústavní soud, ale nevyšlo mu to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Ústavní soud České republiky v tomto týdnu zrušil dvě zásadní části volebního zákona. Předvolebním koalicím zjednodušil cestu do Poslanecké sněmovny, když zrušil sčítací klauzuli, podle které jedné straně stačí získat pro vstup do Sněmovny 5 procent hlasů, ale dvě strany už potřebovaly 10 procent, tři 15 procent a čtyři strany potřebovaly 20 procent.

Vedle toho Ústavní soud zrušil také ustanovení, které zvýhodňovalo velké strany před menšími. Nejsilnějšímu hnutí ANO Andreje Babiše tato výhoda v roce 2017 přinesla navíc 15 mandátů poslanců. Takové zvýhodnění větších stran, po aktuálním zásahu Ústavního soudu, nebude možné použít.

Podle Jiřího Čunka udělal Ústavní soud dobře, že rozhodl tak, jak rozhodl. Čunek si to myslí i navzdory tomu, že prezident Miloš Zeman ještě před samotným verdiktem Ústavnímu soudu napsal dopis a varoval ústavní soudce, že pokud zruší zmíněné zvýhodnění velkých stran, že tím ohrozí českou politiku jako celek. 

Čunek má za to, že Zemana k napsání dopisu motivovalo něco zcela jiného.

„Nejprve pan prezident všechny překvapil tím, že určil tak brzy termín voleb. Pak dokonce napsal dopis Ústavnímu soudu s upozorněním, že jeho rozhodnutí přichází do volební kampaně, kterou on odstartoval. Až teď nám  došlo, proč to udělal. Z ÚS byl jistě informován, že bude změněn  volební systém, který s V. Klausem vytvořili. Proto  uspíšil vyhlášení termínu voleb v naději, že se ÚS lekne, své rozhodnutí učiní platným až pro další volby a tak pomůže A. Babišovi. Nevyšlo mu to. Myslím, že je to dobře,“ zdůraznil Čunek.   

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

„Rozhodně  není správné v tomto případě útočit na Ústavní soud, že lest pana prezidenta odhalil. Členové hnutí ANO nechť se nerozčilují. Výhod systému si užili a teď mají dost času na férovou soutěž,“ dodal Čunek.

Jiří Čunek se zastal Ústavního soudu ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…