Čunek uklidnil: Pro covid vše máme. A přidáme

15.10.2020 7:03

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek v rozhovoru pro Rádio Impuls uvedl, že Zlínský kraj otevře další školy pro děti zdravotníků. Rovněž podle něj kraj počítá, kolik má v nemocnicích volných pracovních pozic a kolik mediků by mohl poslat do jednotlivých zařízení.

Čunek uklidnil: Pro covid vše máme. A přidáme
Foto: Archiv PL
Popisek: Bývalý hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek

„Virus tu bude, můžeme se vztekat, jak chceme, ale život nejde dlouhodobě zavřít a ani virus. K imunizaci musí dojít. Musíme teď hlavně virus zbrzdit, aby to náš nemocniční systém utáhl,“ uvedl Čunek.

„Nyní máme dostatek lůžek a dostatek náhradních kapacit, vytvořili jsme je v různých areálech, v hotelech a dalších. Lůžka pro nejtěžší pacienty jsou zaplněná z poloviny,“ pokračoval s tím, že všechny zlínské nemocnice již mají dvě až tři oddělení pro covidové pacienty.

Co však může brzy výrazně chybět, je personál. „Kraj počítá, kolik má v nemocnicích volných pracovních pozic a kolik mediků by mohl poslat do jednotlivých zařízení, abychom doplnili sestry, které odejdou na ošetřování členů rodiny, když děti zůstaly doma,“ pokračoval.

Podle Jiřího Čunka je potřeba zajistit pracovníkům v integrovaném záchranném systému a sociálních službách maximální servis, aby mohli pokračovat v boji s koronavirem.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

„Vytvořili jsme podmínky, abychom jim děti mohli ráno odebírat. Je vytvořený systém, kdy je budeme vodit do školy a do školek, jenom abychom je udrželi v práci,“ popsal.

Tato služba by prý měla fungovat především pro sestry, které slouží na odděleních ARO. „Ty ARO sestry mají tak výraznou specializaci, že je nenahradí ani lékař. S ohledem na ně musí dojít k vylepšení celého systému,“ doplnil hetjman.

Dnes byl první den, kdy si vyzkoušeli, že tento systém skutečně funguje. „Funguje to, a dokonce budeme přidávat další školy, kde bude postaráno o děti maminek, které potřebujeme u těchto lůžek,“ uzavřel končící hejtman Zlínského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…