Czexit je jen Machův sen. Euro jsme měli dávno přijmout. Od Prouzy to v rádiu na rozloučenou schytali i Trump, Babiš a Ovčáček

31.03.2017 18:20

Hostem pátečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl dnes končící tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády Tomáš Prouza. Rozhovor na rozloučenou vedl s Prouzou moderátor Jan Moláček. Řeč přišla na Brexit, na naši pozici v EU, ale i na Donalda Trumpa.

Czexit je jen Machův sen. Euro jsme měli dávno přijmout. Od Prouzy to v rádiu na rozloučenou schytali i Trump, Babiš a Ovčáček
Foto: vlada.cz
Popisek: Tomáš Prouza

Hned v úvodu pořadu Prouza okomentoval situaci v OKD. Dnes končí důl Paskov a ministerstvo průmyslu a ministerstvo financí vedou spor o to, kdo by měl převzít firmu. Prouza je jednoznačně toho názoru, že by firmu mělo převzít ministerstvo průmyslu, protože tam víc lidí rozumí těžbě.

„Když já vidím, jak Andrej Babiš postupuje na Ostravsku, tak to je jednoznačně snaha nahonit si body,“ vyjádřil se bez obalu Prouza.

Pokud jde o Brexit, EU má prý teď silnější vyjednávací pozici než osamocená Británie. „Rozhodně máme lepší postavení. Nám zůstává možnost vyjednávat další mezinárodní dohody už dnes. Britové budou muset čekat, jak to dopadne. Nám zůstane společný evropský trh, Británii ne, i když je pro ni největším partnerem právě EU. Ale já myslím, že bychom neměli Británii trestat, stejně tak by neměli Britové trestat Evropany žijící na ostrovech,“ zdůraznil Prouza.

„Vnitropoliticky bude pro Británii těžké skousnout fakt, že Britové budou muset zaplatit své účty až do doku 2020, kdy končí aktuální zúčtovací období. A pak jsou tu další věci, které se přesně vyčíslit nedají a bude na nich muset existovat jen volná dohoda. Pokud se Británii podaří na tom shodnout a Theresa Mayová dokáže prosadit to, co se dohodne na evropské úrovni, bude to v pořádku. Ale já mám jisté pochybnosti, zda to dokáže,“ upozornil Prouza.

My už nemůžeme stát v koutě a vztekle si dupat nožičkou

„Nám může Brexit přinést i něco pozitivního. Některé země, které ještě před třemi čtyřmi roky říkaly, no my nevíme, jestli chceme být součástí EU, dnes říkají, že nechtějí odcházet. Ale současně se EU musí změnit. Některé procesy se budou muset zrychlit. Některé procesy budeme muset třeba úplně opustit.“

„My už nemůžeme stát v koutě, dupat si nožičkou a něco blokovat. Pro nás to bude znamenat, že my už musíme říkat, co chceme, a podílet se na tom,“ apeloval Prouza na politiky. „My jsme země uprostřed Evropy a my si nemůžeme dovolit stát mimo. Samozřejmě kdyby to bylo něco totálně nevýhodného, tak bych byl proti, ale jinak nemá smysl stát mimo,“ varoval host.

K Czexitu by prý rozhodně dojít nemělo. „Já si myslím, že Czexit je něco, o čem se zdá Petru Machovi, ale to je tak všechno,“ smetl argument o vystoupení z EU Prouza. Namísto Czexitu bychom měli uvažovat o přijetí eura. „Já myslím, že jsme euro měli přijmout už dávno. Andrej Babiš si umí číst průzkumy a najel na tu antieuro vlnu, která před lety dlouho živila Václava Klause,“ podotkl host k tomu, proč vlastně dnes euro ještě nemáme.

Nakonec došlo i na mezinárodní situaci. Po vítězství Donalda Trumpa se lidé mají víc na pozoru. „Vítězství Donalda Trumpa a hlavně to, jak se chová ve funkci, ukazuje, že volit populisty je v lepším případě bláznovství a v horším případě harakiri,“ řekl jasně Prouza.

V úplném závěru se smíchem okomentoval tweety hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka na svou osobu. „Četl jsem si laskavé komentáře pana Ovčáčka, tak si myslím, že to dobře vystihlo situaci,“ uzavřel své vystoupení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…