D*bile, řekl u soudu a má to za 29 200 Kč. Slíbil, že už to neudělá

23.12.2020 13:14

Advokáty si většina z nás představí jako distingované muže v kvalitních oblecích, kteří se vyjadřují navýsost slušně a korektně. No, není tomu tak asi vždy. Česká advokátní komora musí řešit zajímavé věci. U soudu padají nadávky a nosí se zbraně. Desetitisícové pokuty! Námět na krátkou soudničku?

D*bile, řekl u soudu a má to za 29 200 Kč. Slíbil, že už to neudělá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soud, ilustrační foto

Anketa

Je kruté, že v ČR na Vánoce umírá tolik kaprů?

hlasovalo: 7777 lidí

Kárný senát České advokátní komory napařil letos v srpnu  pokutu 29 200 korun advokátovi, který podle nejnovějšího Bulletinu advokacie učinil nepěknou poznámku k právnímu zástupci protistrany. Konkrétně padlo slovíčko „debile“. Poté, co byla nadávka vyslovena, ho měl právní zástupce žalobců, tedy uražený, vyzvat, ať s tím přestane. Kárně žalovaný nezdvořák ale odmítl, že by jednal nepatřičně. „…soudcem byl však vyzván, aby se choval slušně v jednací síni a kolegovi netykal, přičemž tohoto nevhodného chování se dopustil přesto, že v minulosti v rámci projednávání jiné stížnosti směřující proti němu byl dopisem předsedy Kontrolní rady ČAK upozorněn na neodpovídající a nevhodné chování a vyzván k důslednému plnění povinností uložených mu zákonem o advokacii a Pravidly profesionální etiky,“ píše se v  Bulletinu advokacie.

Kárnému řízení neušel ani advokát, který k soudu neváhal přijít dokonce se střelnou zbraní a držení zbraně ohlásil až v okamžiku, kdy byl justiční stráží vyzván, aby se podrobil osobní prohlídce. Ten si za své jednání vysloužil „jen“ napomenutí.

Kárný senát přitom vzal zejména v potaz chování proviněného advokáta v průběhu kárného řízení. Ten měl prohlásit, že si je vědom svého pochybení a ujistil, že se z jeho strany vůbec nejednalo o úmysl pronést do budovy soudu střelnou zbraň. Šlo prý o omyl. Při jednání údajně také učinil omluvu směřující jak vůči členům kárného senátu, tak zejména vůči předsedovi konkrétního soudu. Kárný senát vzal také na vědomí advokátem vyslovený slib, že se takové závadné jednání již nebude opakovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: AZy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…