DPA: Členské státy EU se dohodly na pravidlech pro omezení spotřeby plynu

26.07.2022 6:30

Členské státy Evropské unie se shodly na plánu, který má omezit spotřebu zemního plynu a stanovit podmínky pro vyhlašování plynové nouze.

DPA: Členské státy EU se dohodly na pravidlech pro omezení spotřeby plynu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na nejmenované diplomatické zdroje. Plán má snížit riziko plynoucí z možného úplného přerušení dodávek ruského plynu do EU. Dohodu by měly na svém dnešním mimořádném jednání schválit ministři energetiky.

Unijní exekutiva navrhla, aby členské země sedmadvacítky kvůli očekávanému výpadku dodávek z Ruska omezily od srpna do března spotřebu plynu o 15 procent proti průměru z minulých pěti let. Tento cíl by měl být dobrovolný, Brusel by však podle návrhu mohl po konzultaci s členskými zeměmi vyhlásit stav plynové nouze, a učinit tak snížení spotřeby v celé EU povinným.

Výsledný kompromis obsahuje oproti původnímu návrhu EK podstatně více výjimek a zpřísňuje také podmínky, za nichž mohou být státům uloženy povinné úspory. Stav plynové nouze má vymáhat pouze Rada EU - tedy zástupci členských států - nikoliv samotná Komise, jak předpokládal původní plán.

Během konzultací stálých zástupců členských států se ukázalo, že velká část zemí považuje solidaritu při zacházení s potenciálně nedostatkovým plynem za nesmírně důležitou a chce plynem šetřit. Kromě Maďarska vyjádřily v poslední době zásadní výhrady pouze tři další členské státy, uvedla DPA.

Dohodu by dnes měli formálně odsouhlasit ministři energetiky členských zemí na mimořádné schůzce, kterou svolal český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Pro přijetí plánu je zapotřebí kvalifikované většiny členských států EU a podle DPA je pravděpodobné, že návrh bude schválen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …