Dagmar Havlová vzpomínala na odkaz Václava Havla: Václav tu moc chybí

28.12.2018 15:52

Moderátorka Marie Retková uvedla svého hosta pořadu Nočního Mikrofóra na stanici Český rozhlas Dvojka, a sice Dagmar Havlovou jakožto „ženu s velkým srdcem, která je spontánní, bezprostřední, temperamentní, upřímná, bezelstná a živelná“. Rozhovor se nesl ve vánočním a přátelském duchu, avšak došlo i na témata ohledně Havlové v roli první dámy a vzpomínky na zesnulého prezidenta Václava Havla.

Dagmar Havlová vzpomínala na odkaz Václava Havla: Václav tu moc chybí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dagmar Havlová s ředitelem Národního divadla Janem Burianem

V úvodu rozhovoru se Dagmar Havlová přiznala, že ji vůbec neláká „běsnění kolem dárků“ a jejich nakupování v nacpaných obchodech, proto dárky radši nakupuje celý rok, ale jak pobaveně dodává, nemůže je poté najít. Na dotaz moderátorky, zdali je něco, na co se v tomto období obzvláště těší, Havlová odpovídá: „Těším se na to sezení u stolu, na rozsvícená očička mých vnuček, protože to je to nejkrásnější.“

Anketa

Myslíte, že se v roce 2019 budeme mít lépe než v tomto končícím roce?

23%
77%
hlasovalo: 18948 lidí
Dodává také, že se těší i na tradiční vánoční pokrm, jímž je kapr s bramborovým a salátem, a „rodinné povídání“, přičemž u toho vyjádřila lítost, že to „se všemi svými nejbližšími nemůže neustále sdílet“. Jak Marie Retková dodává: „Vánoce přinášejí rituály“; a v té souvislosti se dotázala, jaké každoroční rituály plní na Vánoce Havlová: „Tak určitě zdobení stromečku, potom pečení cukroví s vnučkami,“ říká Havlová a přiznává, že nejraději má vanilkové rohlíčky. Dále Havlová řekla, že ráda dělá bramborový salát a připojila k tomuto pokrmu historku o soupeření se svým zesnulým manželem, prezidentem Václavem Havlem: „Vždycky jsme s Vaškem zápolili, kdo bude mít lepší bramborový salát, on tam dával uzeninu a jablko, já to tam nedávám a vždycky se teda musím přiznat, že jsem vyhrála já,“ dodala.

Na dotaz, jestli Vánoce tráví společně, Havlová odpovídá: „Určitě, samozřejmě, a když ještě žil Vašek a moje maminka, tak jsme měli jednu židli volnou pro náhodného příchozího, což se taky leckdy vyplatilo, přicházeli třeba různé kamarádky, které byly vdovy, a aby nebyly doma samy, tak tam seděly; a jednou zazvonil i náš kamarád, kterému tehdy umřela maminka a rozešla se s ním dívka, tak byl smutný a říkal: ,Já si dám s Vámi jenom aperitiv,' ale zůstal na celou večeři, já jsem pak hledala, kde mám ještě nějaké schované dárky, aby teda také dostal ten vánoční dárek, aby nebyl smutný.“

Celý rozhovor naleznete ZDE.

 Další dotaz Marie Retkové směřoval na „rituály, co mají duchovnější rozměr“, na „setkávání“ s těmi, co zde již s námi nejsou, a poukázala, že pro Havlovou je prosinec obzvláště neveselé období: „Já ho mám chmurný, chodím samozřejmě na všechny hroby mých blízkých,“ odpovídá Havlová a též doplňuje, že v rámci nadace Vize 97 dávají různé dary, například dětským domovům, a taktéž se chce starat o starší občany, což byl dle jejích slov pro ni „prvotní sen“. „Ale těch věcí, které nejsou ošetřeny v naší republice, je tolik, že nevím, kam dříve skočit,“ dodává.

„Chodíte, v rámci vánočních rituálů na půlnoční mši?“ tázala se Retková dále. „Já chodím celý rok do kostela a děti jsem to naučila také, takže alespoň v tu neděli navštívíme nějaký chrám, tak se chodí dívat na betlémy, a bylo zvláštní, že když jsem je tam zavedla poprvé a byly úplně malinké, tak samy začaly šeptat,“ vzpomíná Havlová a pobaveně dodává, že na půlnoční mši, pokud „neusne po přecpání se“, chodí. Na dotaz, jestli drží Havlová na Štědrý den půst, odpovídá, že „to zkoušejí“, ale striktně se vyhýbá masu, poté se Havlová vrací i k duchovní stránce a zdůrazňuje, že se před štědrovečerní večeří vždy celá rodina pomodlí.

Po přestávce přečetla moderátorka Marie Retková motto Dagmar Havlové: „Všechno přijímám s pokorou, ze všeho dobrého i zlého jsem si vzala ponaučení, za zlé vždy zaplatím, za to dobré poděkuji.“ Havlová poukázala na motto svého tatínka: „Všechno zlé je pro něco dobré.“ A že toto motto rozvedla, neboť si uvědomila, že i za to dobré „platí životní daně“ a taktéž za to dobré skutečně poděkuje.

Anketa

Dělal Andrej Babiš v roce 2018 České republice v zahraničí ostudu?

11%
89%
hlasovalo: 16213 lidí

Poté se debata stočila i na samotného Václava Havla: „Tebe nemůžeme oddělit od tvého manžela, ostatně neseš jeho jméno,“ předjala následné téma Retková a zavzpomínala na období, kdy Havlová  přešla do role první dámy a mnoho lidí jí neodpustilo, že si takzvaně „ukradla“ milovaného pana prezidenta pro sebe. Havlová k tomuto období řekla: „Hodně žen Václava tajně milovalo, byla to trošku zášť, žárlivost a trošku závist, samozřejmě… Hodně lidí nám vyčítalo, že jsme se vzali necelý rok po úmrtí paní Olgy,“ vzpomíná a k tomuhle napadání přikládá, že když se zeptali, nyní již svatořečeného, Jana Pavla II., zda je v tom jakýkoli morální problém, dostalo se jim odpovědi, že nikoliv.

Vzpomínka v rozhovoru přišla i na nezapomenutelný pískot Dagmar Havlové na první společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu 20. ledna 1998 při volbě nové hlavy státu. O prezidentský úřad se ucházel kromě Václava Havla komunisty navržený astrofyzik Stanislav Fischer a předseda republikánů a poslanec Miroslav Sládek. Po projevu republikánského poslance Jana Vika proti Havlovi, po slavnostním vyhlášení výsledků, reagovala Dagmar Havlová dvojitým zapískáním. „Proti tomu, co zaznívalo z úst některých poslanců, mám pocit, že jsem to nepřepískla,“ prohlásila tehdy Havlová v tisku. Havlová poté doplnila, že: „Václav Havel tu dnes moc chybí.“

„Období na Hradě bylo pro mě velmi těžké,“ nastínila Havlová začátky své role jakožto první dámy a zmínila své počáteční zkušenosti, kdy se učila jak z knih, tak také od samotných státních návštěv, jež zase na Havlové dle jejích slov obdivovaly její bezprostřednost: „V americkém tisku, když jsme navštívili Bílý dům během státní návštěvy, psali, že prezident Clinton šel se svou paní, první dámou, Hillary, která byla ověšena drahými šperky, a Václav Havel že si přinesl klenot jediný a to byla jeho žena Dagmar.“ „To mě tehdy velmi potěšilo, západní tisk mi byl velmi nakloněn,“ dodává Havlová.

Rozhovor se taktéž zabýval obdobím, kdy prezident Václav Havel onemocněl a Dagmar Havlová zavzpomínala na svoji podstatnou roli v prezidentově lékařském konziliu v Innsbrucku, kde tým lékařů pod vedením profesora Ernsta Bodnera v dubnu 1998 úspěšně odoperoval Václavu Havlovi prasklé střevo. „Václavových kolísání mezi životem a smrtí bylo ještě mnoho,“ uvedla.

Řeč přišla i na divadelní působení Havlové, ta v současné době hraje roli Kostelničky ve hře Její pastorkyňa a postavu Eleonory, manželky krále Jindřicha II., ve hře Lev v zimě. Havlová zdůraznila potřebu se s postavami sžít a řekla, že by si ráda zahrála i nějakou komickou postavu, jejím snem je pak role Anny Kareniny. Příští rok uplyne 40 let od začátku působení Havlové v Divadle na Vinohradech. 

Havlová se pozastavila i nad tím, že jakožto manželka exprezidenta odmítla svůj nárok na bodyguarda i šoféra: „Já si řídím sama a nechci tento národ zatěžovat finančními problémy s bodyguardem, řidičem a benzínem, takže já si to hradím sama.“

Závěrem došlo i na účast Havlové v dobročinných aktivitách, čímž je nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97, a také na její zaneprázdnění v souvislosti s prací ve správní radě Knihovny Václava Havla, spravováním kanceláře Václava Havla a především starání se o odkaz Václava Havla, kdy Dagmar Havlová dohlíží, aby nebylo jméno tohoto bývalého prezidenta zneváženo: „Jsou to prostě věci, na které si musím vzít čas, protože leckdy jsou to takové blbosti, že prostě nechci, aby nesly Vaškovo jméno, a to musím kontrolovat.“

V lednu Havlová plánuje natáčení nového filmu, bude se připravovat na svou divadelní roli a také se chystá na rodinnou dovolenou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…