Dalajlama odjíždí. Stihl přednášet i setkat se s Havlem

12.12.2011 6:56

V pondělí se uzavře třídenní návštěva dalajlamy v Praze. Během svého pobytu v Česku se tibetský duchovní vůdce setkal s bývalým prezidentem Václavem Havlem, v zaplněné aule pražské filozofické fakulty se zúčastnil kulatého stolu o lidských právech v Asii a v Kongresovém centru měl veřejnou přednášku o hledání štěstí v nejistém světě. Posledním bodem jeho programu bude setkání s novináři v pondělí odpoledne. Informuje agentura ČTK.

Dalajlama odjíždí. Stihl přednášet i setkat se s Havlem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel

Dalajlama přijel do české metropole v sobotu 10. prosince, v Den lidských práv. Krátce po příletu se sešel s exprezidentem Havlem, se kterým se v minulosti v Česku setkal už několikrát. Podle Oldřicha Černého, ředitele Nadace Forum 2000, která návštěvu organizuje, Havel svému dlouholetému příteli poděkoval za to, že přijel do země, kde jej lidé milují, ale politici se jej trochu obávají. Havla, který se stále nezotavil z nemoci, dalajlama požádal, aby žil ještě deset let.

 

Číně by pomohlo více demokracie, míní dalajlama
 

V neděli debatoval na půdě filozofické fakulty o lidských právech v Asii například s íránskou nositelkou Nobelovy ceny za mír Širín Ebadiovou nebo čínským disidentem, nyní výzkumníkem Harvardovy univerzity Jang Ťien-lim. Podle dalajlamy, který je k nelibosti Pekingu po desetiletí symbolem boje za lidská práva a svobodu Tibetu, by Číně pomohlo více demokracie, dodržování lidských práv, svoboda slova a vláda práva. "Vláda na problémy nyní odpovídá represí. Problémy potlačuje, ale ony nezmizí a pod povrchem jen rostou," upozornil.


 

Krátce se s tibetským duchovním vůdcem setkal v neděli po jeho veřejné přednášce i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. ČTK ministr sdělil, že šlo "jako vždy o inspirativní rozhovor" a "přátelské setkání".
 

Dalajlamův pobyt vždy kriticky sleduje čínské velvyslanectví v Praze, které tvrdí, že na svých cestách propaguje odštěpení Tibetu od Číny. Nejlidnatější země světa má Tibet 60 let pod svojí správou. Peking kvůli tomu kritizují ochránci lidských práv, kteří čínskou vládu obviňují z okupace a utiskování Tibeťanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…