Dalíka propustili z věznice. Odjel za tmavými skly, s nikým nemluvil

12.04.2017 16:28

Lobbista Marek Dalík je na svobodě. Dnes odpoledne opustil věznici ve Znojmě, kde si od září 2016 odpykával trest související s kauzou kolem nákupu obrněných vozidel Pandur. ČTK to potvrdila mluvčí generálního ředitelství Vězeňské služby Petra Kučerová. Příkaz k Dalíkově okamžitému propuštění dnes vydal Nejvyšší soud. Soud neveřejně projednal dovolání jak Dalíka, tak státního zastupitelství. Podrobnosti rozhodnutí mluvčí soudu Petr Tomíček nesdělil.

Dalíka propustili z věznice. Odjel za tmavými skly, s nikým nemluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Dalík u soudu

Dalík podle všeho odjel z budovy věznice ve voze Volvo s tmavými skly, s novináři nemluvil. Čekající žurnalisté viděli jen na řidiče vozu, přes tmavá skla ale nebylo možné zahlédnout posádku na zadních sedadlech. Advokát Radek Šmerda, který se podílel na Dalíkově obhajobě, ČTK řekl, že pro klienta přijel do Znojma jeho kolega, advokát z Brna. Bylo domluveno, což se stalo, že auto vjede dovnitř do věznice.

Policisté vyšetřovali Dalíka, který působil jako poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS), na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu obrněných vozů Pandur.

Soud Dalíka nakonec poslal do vězení na čtyři roky za to, že podváděl, když předstíral, že může zakázku ovlivnit, a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze. Neprokázalo se, že by šel pro úplatek na žádost někoho z vlády. Lobbista vinu popíral, nakonec strávil ve vězení přes sedm měsíců.

Dovolání v Dalíkově kauze podal jak sám odsouzený, tak Nejvyšší státní zastupitelství. Nesouhlasilo s mimořádným snížením trestu pod zákonnou sazbu pět až deset let. Podle žalobců se Dalík snažil sofistikovaným způsobem vylákat částku, která téměř stonásobně převyšuje prospěch velkého rozsahu, jak jej definuje trestní zákoník.

Nákup obrněných vozidel Pandur v hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele – firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, ve které Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…