Dálnice D8 je po 32 letech hotová. Otevře se ale s omezením

17.12.2016 6:37

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD)dnes otevře poslední úsek dálnice D8. Provoz na něm ale bude u prackovické estakády sveden do jednoho pruhu. ŘSD rozhodlo o omezení v pátek večer na základě monitoringu nestabilního svahu. Výstavba dálnice trvala 32 let. Celková délka dálnice od Prahy po hranice s Německem je 92 kilometrů. Slavnostního otevření se zúčastní řada českých a německých politiků včetně prezidenta Miloše Zemana.

Dálnice D8 je po 32 letech hotová. Otevře se ale s omezením
Foto: Radek Kraus
Popisek: Dálnice D3

Omezení se bude týkat zhruba dvoukilometrového úseku. Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla jsou důvodem údaje o lokálních posunech v podloží pravého jízdního pásu estakády. Omezení bude dočasné, řekl ČTK Rýdl. "Dále bude rada monitoringu vyhodnocovat další měření, aby potvrdila, že stabilizační opatření zafungovala a může být provoz převeden na oba jízdní pásy dálnice na prackovické estakádě," uvedl.

Problémy u estakády začaly v říjnu. Tehdy se propadly podpěry mostu u Prackovic, stavaři proto museli zdejší estakádu zabezpečit. Dálnice prochází geologicky nestabilním územím. ŘSD bude stavbu i její okolí monitorovat speciálními sondami.

Dnešní program začne u tunelu Radejčín na Ústecku v 10:00. Kromě politiků očekává ŘSD tisíce lidí. Příjezd bude možný jen od Řehlovic. Běžnému provozu by měla být dálnice otevřena dnes vpodvečer.

Stavbu posledního, dvanáctikilometrového úseku, provázely dlouhá léta spory. Nejprve o trasu, kudy povede, následně o územní rozhodnutí a stavební povolení. Stavba úseku začala v roce 2012. O rok později ji zkomplikoval sesuv u Litochovic, který těleso už hotové dálnice poničil. Dálnice prochází geologicky nestabilním územím.

Původní cena za poslední úsek D8 byla 8,9 miliardy korun, v době stavby se rozpočet zvýšil o 1,2 miliardy. Další stamiliony stálo zabezpečení u Litochovic a Prackovic.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…