Další dálnice, další problém ministra Ťoka. S firmami se sejde ve středu

29.01.2019 22:30

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) se ve středu sejde se zástupci stavebních firem, které podmínečně odstoupily od smlouvy s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) na výstavbu dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic. Ťok je s nimi ochoten jednat o případném proplacení vícenákladů, které firmám vznikly kvůli pozdějšímu předání staveniště. V případě, že se s firmami na pokračování stavby nedohodne, nevylučuje ministr vyhlášení nové soutěže. Ťok to dnes řekl ve vysílání Českého rozhlasu Radiožurnálu.

Další dálnice, další problém  ministra Ťoka. S firmami se sejde ve středu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dan Ťok, ministr dopravy

Stavba úseku D11 z Hradce Králové do Smiřic v délce 15,5 kilometru začala loni v říjnu. Sdružení firem Eurovia, Metrostav a Swietelsky mělo úsek postavit za 2,59 miliardy korun bez DPH. Hotov měl být v roce 2022. Podmínečné odstoupení od smlouvy s ŘSD firmy ohlásily dnes. Stěžují si, že jim ŘSD řádně nepředalo staveniště.

Oznámení o podmínečném odstoupení od smlouvy Ťoka překvapilo. „Trošku si dávám otázku – a doufám, že nemám pravdu –, jestli to není spíše snaha se z té zakázky ‚vyvléct‘ a přinutit stát, ať to vysoutěží znovu,“ řekl ministr Radiožurnálu.

Stavební firmy odmítají, že by důvodem pro odstoupení od smlouvy bylo to, že budou chtít za stavbu víc peněz. „Sdružení firem má zájem stavbu realizovat, uvedené překážky však představují pro společnosti závažná právní a ekonomická rizika, která na sebe nejsou ochotny namísto státu převzít,“ uvedla dnes mluvčí firmy Iveta Stočková.

Ťok dává přednost dohodě s firmami o pokračování výstavby úseku dálnice D11. „Pokud to řešení nenajdeme, může to skončit tím, že se to přesoutěží, nebo to zkusíme dát druhému v pořadí. A někdo to tam určitě bude chtít postavit,“ řekl ministr Radiožurnálu.

Stát by podle Ťoka mohl stavebním firmám uhradit vícenáklady vzniklé v důsledku zpožděného předání staveniště. „Na druhé straně my jsme tady od toho, abychom chránili peníze daňových poplatníků. Já prostě nemohu dát stavební firmě to, co si myslí, že by měla dostat,“ zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…