Další funkce? Witowská dloubla Michálka „pod žebro“. A přišly těžké chvíle

13.04.2022 21:31

Fialova vláda dnes schválila strategické priority řešení uprchlické vlny a zřídila funkci národního koordinátora, dočasně jím bude vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Předseda poslaneckého klubu Pirátské strany Jakub Michálek odrážel kritiku opozice a otázky Witowské, zda vláda se svou strategií nezaspala a nekumuluje zbytečně funkce. „Zvykněte si, že se krize bude řešit improvizovaně,“ zdůraznil v pořadu Interview. Nevyloučil ani pohyby v daních, i kvůli nim se střetl s moderátorkou.

Další funkce? Witowská dloubla Michálka „pod žebro“. A přišly těžké chvíle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Vláda schválila priority zvládání migrace. Schválený materiál je podle premiéra otevřeným dokumentem, ke kterému by se měla vyjádřit odborná veřejnost i opozice. Na zvládnutí situace bude podle odhadu kabinetu potřeba 54 miliard korun. 

Michálek vysvětlil, proč vláda nepředstavila jasný kompletní plán, jak žádala Sněmovna: „V takovýchto krizích je potřeba jednat rychle, flexibilně, mít nějakou základní osnovu, v rámci toho je potřeba improvizovat,“ sdělil, že situace se navíc stále vyvíjí.

Stínová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) uvedla, že strategie tu měla být na stole tak jako tak už dávno. „Nezaspala vláda?“ zajímala se moderátorka Světlana Witowská. Michálek se opřel do předchozí vlády: „Tak určitě vláda Andreje Babiše mohla připravit nějakou strategii na válečný konflikt, netuším, jestli to udělala,“ rýpl si poslanec Michálek.

„Já jsem přesvědčen o tom, že tato vláda přistoupila k Ukrajině velmi proaktivně. A jsem hrdý na to, že Česká republika byla mezi státy, které jako první efektivně pomáhali,“ zdůraznil Pirát následně. Vyzdvihl cestu šéfa české diplomacie Lipavského na Ukrajinu ještě před invazí.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Nezapomněl opomenout proto i pochvalu z EU. „I Evropská unie nás chválí, jak je v České republice zajištěn systém péče o osoby, které sem z Ukrajiny přicházejí! Máme všechny registrované, všechny ubytované, máme i volné kapacity,“ odrážel kritiku opozice.

„Musíme si zvyknout na to, že ta krize se bude řešit v určité míře improvizovaně, ta strategie je agilní. Oproti minulému volebnímu období mám funkční ústřední krizový štáb koordinující řešení krize, v něm je i ministr vnitra Vít Rakušan, a to si myslím, že je vidět,“ pokračoval Michálek.

Witowská nevycházela z údivu, že při existenci krizového štábu vznikla ještě funkce národního koordinátora, kde rovněž působí Rakušan. „Jaký to má smysl?“ tázala se. Zde Michálek marně hledal vysvětlení: „Ehm... to já tedy přesně netuším detaily. To je rozhodnutí z dneška, takže jsem se ani nedíval skrze papíry k této záležitosti.

Ale myslím si, že je logické, že vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan, který to má na starosti, tak to bude dělat... jestli mu chtěli přidělit nějaký formální titul...,“ dodal.

Výdaje na řešení uprchlické vlny vyjdou podle prvních odhadů na 54 miliard korun ročně. Do konce května chce mít vláda jasno v tom, kolik peněz přispěje EU. Kolik ze zmíněné částky by Unie mohla vrátit Česku zpátky? „V Bruselu se vedou jednání, jednal tam ministr Ivan Bartoš. Přivézt balíček z miliardy eur není jednoduché, mohla by být v řádech miliardy eur, bez toho by to nemělo význam,“ uvedl Michálek.

Následovala přestřelka kvůli zvyšování daní. Protože takové výdaje miliardové budou mít jistě dopad na hospodaření státu, zajímala se Witowská, zda koalice splní slib, že nebude zvyšovat daně. „Jako Piráti a Starostové jsme lidem říkali, že nebudeme lhát! Takže my jsme neslibovali, že nezvýšíme daně,“ opravil moderátorku, která trvala na tom, že koalice PirSTAN to jasně deklarovala. „Udržíte váš předvolební slib?“ dodala.

„Naopak vyšly poměrně velké titulky, pamatuji si to, vyšly asi takhle velké,“ ukázal prsty rozpětí titulku v několika centimetrech. „Piráti chtějí zvyšovat nějaké různé daně.“

Zdůraznil, že na prvním místě bude rozpočtová odpovědnost. „Musejí sedět příjmy a výdaje, je důležité, abychom si dál nepůjčovali a nezadlužovali další generace. Proto by bylo rozumné vyhodnotit současnou daňovou politiku, víme, kde dnes občané platí daně zbytečně navíc. Tedy diskuse, která by měla probíhat je o přesunutí daňového mixu, aby daňové břemeno nenesli pouze pracující, ale aby se rozpoložilo spravedlivěji,“ uvedl Michálek s tím, že pohyb v daních by Piráti navrhovali, vzhledem k tomu, jak se výdaje státu zvyšují. „Pokud se ukáže, že bychom naše děti museli zadlužovat, tak je to legitimní diskuse, která by se vést měla,“ zopakoval Michálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…