Další liška v Obamově kurníku. Objevil se prý nový agent Snowden

06.08.2014 12:35

Spojené státy předpokládají, že existuje ještě další člověk, který podobně jako někdejší pracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden předal médiím tajné zpravodajské informace. Informovala o tom stanice CNN. Zatím není jasné, jaké škody nový informátor rozvědkám způsobil.

Další liška v Obamově kurníku. Objevil se prý nový agent Snowden
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Televize CNN v souvislosti s dalším možným únikem utajovaných informací upozornila na webový portál The Intercept amerického novináře Glenna Greenwalda, který má vazby na Snowdena. Zmíněný portál se v článku věnuje rozšiřování vládní databáze jistých a možných teroristů za administrativy prezidenta Baracka Obamy. Sám Greenwald už v červenci naznačil, že další člověk kráčí ve Snowdenových stopách.

Podle odhadů informátor vynesl materiály nižšího stupně utajení

Prozatím ale není jasné, kolik dat tento údajně nový informátor vynesl a jaké škody tajným službám způsobil. První vládní odhady ukazují, že jde o materiály nižšího stupně utajení, než které předal médiím Snowden.

Snowden, který se před americkou justicí ukrývá v Rusku, loni v létě médiím předal dokumenty, z nichž vyplývá, že NSA a další zpravodajské služby sledovaly komunikaci milionů lidí v USA i ve světě. Zpravodajské služby také hromadně získávaly údaje o telefonátech či e-mailech řady politiků, mimo jiné evropských špiček včetně kancléřky Angely Merkel. Odhalení rozpoutala sérii mezinárodních skandálů.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …