Další pozdrav od klimatické mládeže. Berlín, Braniborská brána

16.11.2023 21:31

Klimatičtí aktivisté ze skupiny Letzte Generation (Poslední generace) opět počmárali Braniborskou bránu v Berlíně. Dva sloupy brány byly pomalovány oranžovou barvou, sdělila berlínská policie serveru Die Zeit. Dvě ženy byly zatčeny.

Další pozdrav od klimatické mládeže. Berlín, Braniborská brána
Foto: Sociální síť X
Popisek: Klimatičtí aktivisté ničí Braniborskou bránu

„Braniborská brána zůstane oranžová!“ napsali klimatičtí aktivisté na sociální síti X s tím, že dokud bude Německo spalovat ropu, plyn a uhlí, budou se vracet. „Německá vláda se podřizuje zájmům korporací a ‚bezohledně rozšiřuje infrastrukturu fosilních paliv‘, tvrdí Deutsche Umwelthilfe. S tím se nesmíříme!“ uvádějí aktivisté.

 

 

„Je to památník selhání vlády při ochraně našeho živobytí. Je to pomník milionům lidí, kteří za naše váhání zaplatí životem,“ uvedli klima aktivisté.

Tamní policie ve čtvrtek dva klimatické aktivisty zadržela, informoval server Süddeutsche Zeitung.

 

 

Organizace Last Generation ve svém prohlášení také vyzvala k další protestní akci, která se má konat 25. listopadu. V Berlíně u Velké hvězdy se má uskutečnit masová demonstrace.

Na východní straně Braniborské brány v současné době po předchozím zářijovém barevném útoku probíhají úklidové práce. Práce trvají déle, než se očekávalo. Podle mluvčí společnosti Berliner Immobilienmanagement GmbH (BIM) z konce září barva kvůli vysokému obsahu vody pronikla hlouběji do pískovce, než se původně předpokládalo, napsal server Die Zeit.

Při prvním útoku v polovině září policie zadržela čtrnáct klimatických aktivistů. Práce údajně stály celkem nejméně 115 000 eur.

Poslední generace opakovaně pořádá radikální protestní akce, aby vyzvala k boji proti globálnímu oteplování a upozornila na hrozící klimatickou krizi. Naposledy posprejovali oranžovou barvou památky, jako jsou berlínské hodiny světového času a univerzity vedle Braniborské brány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…