Další premiér, kterého chce Brusel protáhnout lejny. Slovinec se však nedal a schytala to Jourová

01.03.2021 17:52

Evropský establishment útočí na premiéra Slovinska Janeze Janšu, který si dovolil podporovat Trumpa. Prý ve své zemi ohrožuje nezávislost médií. Ten si to ale nenechal líbit a napsal ostrý dopis. Zřejmě přijede komise z Bruselu, aby zkontrolovala demokracii. Do celé věci se připletla i komisařka Jourová a možná trochu překvapivě Alexandr Vondra z ODS. Jeho slova o „slovinských sviních“ nejsou zapomenuta.

Další premiér, kterého chce Brusel protáhnout lejny. Slovinec se však nedal a schytala to Jourová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Anketa

Jaká opatření NEBUDETE dodržovat?

hlasovalo: 5560 lidí

Web Visegrád post píše o útoku evropských médií na slovinského premiéra Janeza Janšu. Ten je známý svými dlouhodobými pravicovými názory a podporou dnes již bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zatímco již dříve novináři kritizovali Janšu pro podporu bývalého amerického prezidenta, teď se do něj pustili, konkrétně web Politico a jeho novinářka Lily Bayerová, pro potlačování demokracie a svobody médií ve Slovinsku.

Bruselská novinářka ve svém článku kritizuje Janšu za to, že jeho vláda navrhla změny mediálních zákonů, které by posílily vliv státu na tiskovou agenturu STA a zároveň snížily financování veřejné televize RTV. Bayerová dále uvádí, že hovořila s mnoha novináři včetně vedoucích pracovníků slovinských veřejnoprávních médií. Mnozí z nich obviňují premiéra z podněcování nenávisti vůči reportérům a redaktorům veřejných médií.

Podle webu Politico se tlak na novináře projevuje také tím, že to „ovlivňuje podávání zpráv o otázkách, jako jsou maďarské investice ve Slovinsku, role krajně pravicových hnutí v země nebo Janšova podpora Trumpa“. Šéfka slovinské tiskové agentury Barbara Štrukeljová mluví dokonce o absolutním ohrožení nezávislosti agentury.

Slovinskému premiérovi se však zdá, že je to naopak. Myslí si, že je to Brusel a jeho spřátelení novináři, kteří místo objektivního zpravodajství vedou vlastní politiku. Janez Janša proto napsal rozsáhlý dopis předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové, ve kterém obviňuje zejména levicově liberální politický blok, který podle jeho názoru ovládl politický prostor ve Slovinsku a který silně ovlivnil zdejší elitu. „Této elitě se podařilo navázat dobré vztahy s podnikatelským sektorem, médii, akademickou sférou a hlavně s podstatnou částí veřejného sektoru včetně soudnictví, veřejné služby, státních společností,“ píše dále v dopise slovinský premiér.

Tato situace vyústila podle slovinského premiéra například v to, že novinář, který psal o korupci místních podnikatelů spojených s předchozím režimem, byl napaden a zbit téměř k smrti. V souvislosti s kritikou EU vůči Slovinsku si premiér Janša stěžuje také na některé evropské funkcionáře, mezi nimi i na Věru Jourovou, za to, že „zpochybňují svobody tisku, právní stát, nezávislost soudnictví a stav demokracie ve Slovinsku obecně“.

Česká republika navíc nemá údajně vůči Slovinsku vše v pořádku, třeba když nedávno europoslanec Alexandr Vondra po prohře své oblíbené fotbalové Slavie v závěrečném předkole Ligy mistrů kvůli verdiktu slovinského rozhodčího napsal, že „Slovinci dokážou být oportunistické svině“.

Slovinsko má také od července předsedat Radě EU. To dovedlo premiéra Janšu až k tomu, že v dopise Leyenové napsal, že vyzývá EU, aby poslala do Slovinska kontrolní skupinu složenou ze zástupců Evropské komise, aby na vlastní oči porovnala stav demokracie, právního státu. Premiér k tomu dodává: „Nepřejeme si, aby naše práce byla zastíněna absurdními obviněními, která může odmítnout každý, kdo by v doprovodu schopného překladatele strávil den nebo dva sledováním slovinských médií a politické dynamiky.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…