Další problém Fialy? Náměstek dělal účetního firmě, která prý okradla stát

17.01.2022 7:06

Vláda Petra Fialy (ODS) má možná další problém. Po tom, co se již nějaký čas vedou i ve Sněmovně debaty o tom, jak je to vlastně s financováním Starostů a nezávislých a s dary od firem napojených na kyperský daňový ráj, vyšlo najevo, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek jmenoval náměstkem svého kamaráda Radomíra Daňhela. Ten dělal účetního skupině, která okradla stát o stamiliony na DPH.

Další problém Fialy? Náměstek dělal účetního firmě, která prý okradla stát
Foto: Hana Brožková
Popisek: Pavel Blažek, kandidát na ministra spravedlnosti

O stávajícího náměstka ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) Radomíra Daňhela se v minulosti zajímala policie. Ten dělal účetního firmě, která okradla stát o stamiliony na daních. Konkrétně o 334 milionů, které stát vrátil firmám na DPH. Státním zástupcům se ale nepodařilo prokázat, že se Daňhel na porušování zákona také podílel.

Server Aktuálně.cz k tomu však poznamenává, že podle oslovených expertů Daňhel musel tušit, že není něco v pořádku.

Daňhel si však trvá na tom, že šlo o standardní obchody. „Byl to mezinárodní obchod – nákup, prodej,“ zdůraznil. „Samotné účetnictví těchto firem jsem nezpracovával. Na základě výstupů z účetnictví jsem dělal daňová přiznání, případně účetní závěrky. Neměl jsem k dispozici smluvní dokumenty, vycházel jsem z podkladů z účetnictví,“ popsal Daňhel svoji práci.

Jedna z firem – Nord Amstrdam – v roce 2009 tvrdila, že dluží 900 milionů korun, ale obdobnou částku dluží někdo jiný jí. Na účtech však neměla téměř žádné peníze. Kromě vratky daně od státu, kterou však poté, co přistála na účtech, kdosi bleskově vybral.

„Z povahy popsaných transakcí je zřejmé, že (Daňhelova) firma Deup, která koncovým článkům řetězců vedla účetnictví, musela mít podezření, že se její klienti dopouštějí daňových podvodů,“ uvedl auditor společnosti Good Governance Lukáš Pečeňa, který dělal vnitřní audit pro pražský dopravní podnik nebo pro Ministerstvo financí. „Hlavní účetní by měl mít vždy alespoň přiměřenou jistotu, že doklady zachycují skutečnost,“ doplnil.

Ministr Blažek prý Daňhela jmenoval svým náměstkem, neboť rozumí problematice sestavování rozpočtu, „Čeká nás sestavení rozpočtu na další rok. Proto jsem oslovil Radomíra Daňhela, který problematice rozumí,“ uvedl Blažek.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…