Další protest v Praze. Přítomní chtějí kompenzace po vládě

20.12.2020 15:45

Proti postupu vlády při řešení podpory sektorů zasažených krizí způsobenou pandemií koronaviru se v tomto týdnu odehrává další z protestů. Poté, co se v pátek sjeli do centra Prahy nespokojení horští hoteliéři ze Špindlerova Mlýna sněžnými rolbami, se dnes do Prahy vydali zástupci zájezdových autobusových dopravců. Zhruba 300 autobusových zájezdových dopravců dorazilo protestovat na parkoviště před letňanským výstavištěm.

Další protest v Praze. Přítomní chtějí kompenzace po vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Autobusové nádraží ve Zlíně

Anketa

Bojíte se, že zemřete na covid-19?

18%
82%
hlasovalo: 8049 lidí
Dopravcům podle iniciativy Za autobusy vadí, že vláda jejich obor „přehlíží“. Upozornili, že jejich ztráty se pohybují v rozmezí osmdesáti až sta procent tržeb a až do poloviny příštího roku musejí překlenout období, kdy očekávají téměř nulové zakázky.

Státní pomoc dopravcům na podzim sice činila miliardu korun, podle firem to však nestačí. Tvrdí, že pokud jim stát další peníze nepošle, tak zájezdová doprava zkolabuje.

Miliardu v kompenzacích z veřejných financí vláda přerozdělila v rámci programu COVID Bus. Podle ministra obchodu, průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) tak nyní musejí autobusové firmy počítat s tím, že další peníze nemusejí přijít až do konce prvního čtvrtletí příštího roku. Jednání dnes Havlíček odmítl, avizoval, že s přítomnými se sejde až v lednu.

Z programu COVID Bus se přerozdělily prostředky do 1 027 žádostí o kompenzaci. 27 žádostí Ministerstvo zamítlo. Celkem se kompenzace vynaložila na 3 486 vozidel.

Dotace však podle iniciativy stačily jen na zaplacení dluhů za leasing z jara. „Většinu zájezdových autobusů přitom provozují malí živnostníci, kteří nemají úspory na další půlrok bez příjmů. Z aktuální situace přitom jasně vidíme, že naši klienti si neobjednávají jízdy na jaro, přitom už touto dobou běžně plánují minimálně jarní prázdniny,“ řekl pro ČTK předseda iniciativy Jiří Vlasák.

Původně chtěli přítomní odpoledne vyrazit na protestní jízdu k Letišti Václava Havla, ale po domluvě s policisty se rozhodli dopravu nekomplikovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…