Další průzkum, který nepotěší Camerona. Naopak Farage může jásat

01.06.2016 8:42

Další z průzkumů k britskému referendu o vystoupení z EU ukazuje, že ani jeden z táborů ještě zdaleka nemá své jisté. Podle průzkumu britského levicového deníku The Guardian a ICM si aktuálně přejí voliči brexit.

Další průzkum, který nepotěší Camerona. Naopak Farage může jásat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Velké Británie David Cameron

Celkem bylo v průzkumu realizovaném mezi 27. a 29. květnem dotazováno 3056 respondentů, z nichž 1004 odpovídalo po telefonu a 2052 on-line. V obou případech se britští voliči vyjádřili ve prospěch vystoupení své země z Evropské unie. V on-line průzkumu dopadlo hlasování 52 % ku 48 % pro brexit a v telefonickém hlasování 45 % ku 42 % pro brexit. Jak uvádí The Guardian, v telefonickém průzkumu zbylých 13 % respondentů uvedlo, že zatím není rozhodnuto.

Celý průzkum The Guardian najdete ZDE.

Preference britských voličů se mění každým dnem. Obdobný průzkum proběhl před čtrnácti dny a tehdy měli v telefonickém průzkumu příznivci setrvání Velké Británie v Evropské unii desetiprocentní náskok (55 %–45 %), zatímco v on-line průzkumu měli zase navrch příznivci brexitu v poměru 52 % ku 48 %. Aktuální průzkum rovněž ukázal, že by se 23. června mohlo k volebním urnám dostavit 60 až 62 % voličů.

„Voliči byli rovněž dotazováni na to, kterou stranu by volili. Pro konzervativce se vyjádřilo 36 % z nich, pro labouristy o pět procent méně, což odpovídá výsledku průzkumu z poloviny května. O dvě procenta potom posílila euroskeptická UKIP a nyní by ji volilo 17 %,“ uvádí The Guardian, na jehož průzkum upozorňuje také britský konzervativní deník The Telegraph. Ten přitom v uplynulém měsíci publikoval výsledky jiného průzkumu, podle kterého měli naopak značný náskok odpůrci brexitu.

Deník The Telegraph vyjadřuje podporu vystoupení Velké Británie z Evropské unie a před několika dny vyzýval ve svém editorialu Borise Johnsona a spol. k větší aktivitě. V rámci své podpory brexitu konzervativní deník včera přinesl znepokojivé informace týkající se hospodaření Evropské unie. „Evropská unie v loňském roce podle antikorupčního subjektu Olaf přišla o více než 670 milionů eur, které se jednoduše ztratily. Konkrétně v Rumunsku, Bulharsku a Maďarsku.“

Celý text The Telegraph je ZDE.

V porovnání s rokem 2014 jde v tomto ohledu sice o pozitivní pokles, protože tehdy se ztratilo 901 milionů. „Na druhou stranu jde o velký skok ve srovnání s rokem 2012, kdy bylo zdefraudováno ‚jen‘ 284 milionů eur. V rámci šetření protikorupční kanceláře Olaf bylo zjištěno, že do nekalého financování byli zapojeni čtyři z deseti úředníků EU, ale většina z nich za to nebyla svými nadřízenými potrestána,“ odkrývá britský deník alarmující zjištění. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…