Další regulace, další nařízení. Poslanci se rozčilovali nad schváleným antidiskriminačním zákonem

08.09.2017 22:50

O novele antidiskriminačního zákona, kterou dnes schválili poslanci, hovořili v pořadu Události, komentáře ČT24 poslanci Lukáš Pleticha (ČSSD), Marek Benda (ODS) a Marek Černoch (nestraník za Úsvit).

Další regulace, další nařízení. Poslanci se rozčilovali nad schváleným antidiskriminačním zákonem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

Novela má za úkol dohlížet na to, aby cizinci v Česku již nebyli diskriminováni. Dohlížet na to bude úřad ombudsmana. „Povinnosti už máme na základě nařízení Evropské unie, a tyto povinnosti bude nyní nově zaštiťovat úřad ombudsmanky. Většinu těch povinností, které máme uloženy, už plní některé úřady,“ sdělil k zákonu Pleticha. Ten také uvedl, že musíme zlepšit informovanost či posílit povinnosti i práva pracovníků a jejich rodinných příslušníků. „Není to výmysl ani naší vlády, ani České republiky, jedná se o preventivní mechanismy,“ sdělil. 

„Jediné, co se tam vymyslelo, že tady bude úřad, jenž bude psát nějaké monitorovací zprávy do Bruselu,“ kriticky hovořil k novele Benda. „Měly by se přestat psát nesmyslné evropské směrnice. Ta představa, že celý svět a celý život zreguluji nařízeními, je strašná,“ sdělil Benda s tím, že antidiskriminační zákon je výmysl evropského charakteru.

„Myslím si, že to nepřinese nic světoborného. Bude to jenom další regulace, další nařízení, směrnice, která přichází z Bruselu. Myslím si, že by se to mělo vzít za jiný konec než dávat pravomoce paní ombudmance,“ podotkl pak Černoch. „Přinese to podle mého ještě spoustu komplikací v rámci trestních řízení,“ dodal. „Antidiskriminační zákon je z mého pohledu spíše diskriminací,“ nechal se slyšet Černoch a kritizoval především další byrokratickou zátěž.

Řeč byla také o vyžadování nepřiměřených nároků na znalost češtiny zahraničních pracovníků.

Závěrem se pak hovořilo o tom, jak české společnosti nemohou najít zaměstnance. Černoch však nevnímá, že by antidiskriminační zákon mohl něco změnit. „Nemyslím si, že by se někdo rozhodoval proto, zda tady bude mít zastání od paní ombudsmanky, nebo nebude. Jenom to přinese soudní spory a různé dotazování,“ domnívá se. „Přináší to další a další hromady zákonů, ve kterých se nikdo nevyzná,“ uzavřel toto téma.

Poslanec Marek Benda se pak vyjádřil k dnešnímu závěru vyšetřovací komise. „Existuje jisté nebezpečí, že i státní zástupci mohou páchat v rámci své kompetence trestnou činnost. A bylo by dobře, kdyby byl někdo, kdo by jejich příslušnou trestnou činnost šetřil,“ sdělil Benda s tím, že se uvidí v úterý, co konkrétně Poslanecká sněmovna schválí.

Černoch pak uvedl, že on sám nebyl členem komise, na rozdíl od Pletichy. „V souladu s jednacím řádem jsme navrhli, co dalšího by Sněmovna měla s daným problémem dělat. Pevně doufám, že ta vůle bude,“ uzavřel Pleticha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…