Další ruská ofenzíva bude krutá a nemilosrdná. A pak... Generál Šedivý varuje Ukrajince

02.04.2022 11:31

Ruská invaze na Ukrajině trvá již 38 dní. Bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý v rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, že Rusové sice selhali v plánu obsadit Kyjev, ale jejich válečné operace ještě ani zdaleka nekončí a teď nastává doba, kdy některé aspekty svého válečného tažení mohou prodávat jako úspěch. A až se bude hledat nějaká shoda, co dál, Šedivý se obává, že nabízená řešení nebudou výhodná pro Ukrajinu.

Další ruská ofenzíva bude krutá a nemilosrdná. A pak... Generál Šedivý varuje Ukrajince
Foto: archiv
Popisek: Ing. Jiří Šedivý, armádní generál v záloze, bývalý náčelník Generálního štábu AČR, expert na bezpečnost a krizový management VŠ CEVRO Institut

„Rusové bez diskusí neuspěli v hlavním směru na Kyjev. Navíc zjišťují, že počet vojsk a techniky, kterou mají na dalších směrech, je nedostačující. Proto musí provést přeskupení. Odcházejí od Kyjeva a všechno své úsilí zaměřují na Doněck a Luhansk, aby ovládli ta tradiční území Doněcké a Luhanské oblasti a pravděpodobně půjdou dál směrem k Mariupolu a posilovat u Chersonu, aby se pokusili prosadit ten koridor směrem na Oděsu,“ uvedl Šedivý.

Už teď prý vidí známky toho, že Rusové budou stávající situaci prodávat jako svůj úspěch a budou tvrdit, že se jim podařilo zničit značnou část ukrajinských ozbrojených sil, a současně budou říkat, že konečně zastavili genocidu, které se údajně dopouštěli Ukrajinci v Doněcku i v Luhansku. „Toto bude pravděpodobně ten příběh, u kterého si budou moct říct, pojďme se bavit o tom, jak to bude dál. A bude se hledat řešení, které ale bohužel asi bude nevýhodné pro Ukrajince,“ upozornil Šedivý.

Na Donbase to podle Šedivého směřuje ke zdlouhavé krvavé válce, které bude předcházet ničení ukrajinské logistiky; vedle toho budou Rusové hromadit v této oblasti palebnou sílu. A bude otázka, jak dlouho zvládnou Ukrajinci takové ruské přesile odolávat. „Budou muset být připraveni na to, že až ta ofenzíva začne, bude krutá a bude velmi nemilosrdná. Budou muset vydržet první ruský nápor a pak se dostat do situace, kdy už Rusové nebudou moct pokračovat, což zlepší vyjednávací pozici Ukrajinců, kteří sice nebudou jednat s Rusy jako rovný s rovným, ale zlepší to jejich vyjednávací pozici,“ poznamenal Šedivý.  

Nakonec věnoval pár slov i útoku na sklady zbraní a paliva v ruském Bělgorodu. Ačkoli se ukrajinská armáda k útoku nepřihlásila, Šedivý nepochybuje, že za tímto útokem stáli právě Ukrajinci. A Rusové se podle něj vlastně nemohou divit. Když ničí Ukrajinu se statisícovou armádou, musí počítat s odvetnými akcemi z ukrajinské strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …